
Efter att ett fartyg avsett för fisketurism i juli förra året sjunkit utanför Hållö i Bohuslän efterlyser nu Statens haverikommission att någon form av besiktning införs för arbetsfartyg.
Det var den 8 juli förra året som befälhavaren på fartyget Haddock plötsligt upptäckte vatten under durkarna i båten. Trots fungerande länspumpar och ombordvarande som öste lyckades man inte hålla undan inträngande vatten. De åtta ombordvarande larmade sjöräddningen och tog sig över i en räddningsflotte. Fartyget bogserades in till land men sjönk vid kajen.
Statens haverikommission har nu utrett olyckan. Haddock var ett omkring tio meter långt och tre meter brett fartyg avsett för fiskeguidning, men under den aktuella färden på privat fiskeresa. Fartyget tillhörde segmentet arbetsbåtar med längd mellan 5 och 15 meter och omfattades av de nya tillsynsreglerna som baseras på egenkontroll och på så kallad förstagångsaktivitet. Det innebär en grundlig genomgång av att fartyget uppfyller alla krav på säkerhet. Transportstyrelsen har tagit fram stödmateriel för att underlätta för skeppare att genomföra förstagångsaktiviteten, men SHK menar att det ändå är för lätt att göra fel. SHK konstaterar att ägaren av Haddock följt regelverket men ändå missat flera säkerhetsbrister som sannolikt upptäckts av en oberoende inspektör eller besiktningsman.
– Trots att befälhavaren velat uppfylla de nya reglerna och trodde att han gjorde det fanns flera brister i fartyget. Vi har fått indikationer på att det är för enkelt att göra kontrollen på det sätt som skepparen gjort, säger Jörgen Zachau, utredare på Statens haverikommission.
SHK rekommenderar att någon form av besiktning införs efter att en förstagångsaktivitet är gjord. Det skulle då handla om en engångskostnad.
– Vi tycker att man behöver någon form av kvittens på att man faktiskt har förstått poängen med det här. Det kommer att kosta företagen några tusenlappar, det gör det, samtidig är reglerna en radikal förändring av tillsynen av dessa arbetsfartyg, det får man inte gratis. Vi tror att det finns ett stort behov, vi ser att båtar i detta segment historisk haft problem med olyckor.
Enligt Jörgen Zachau finns det dessutom trådar på internet där folk beskriver hur man så enkelt som möjligt kan få sina fartyg genom systemet.
– Det kan finnas en viss risk att man fuskar sig igenom, men rätt hanterade är det är flexibla och bra regler.
Transportstyrelsen har fram till oktober på sig att svar på SHK:s rekommendationer, men ger en kommentar:
– SHK och Transportstyrelsens uppdrag skiljer sig åt där SHK har förmånen att bara titta på sjösäkerhetsaspekten. Någon form av kontroll av förstångsaktiviteten vore fantastiskt, men är en utopi. Det handlar om flera tusen fartyg, vi har inte en sådan administration i dagsläget. En arbetsinsats som bör övervägas är att utvidga informationen mot redarna eller införa något slags obligatoriskt moment, säger Fredrik Hellsberg, som är sektionschef för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen.
Av de cirka 3 000 fartyg som omfattas av reglerna har ungefär en tredjedel inte gjort den obligatoriska egenkontrollen. Rapporten kring olyckan finns på Statens haverikommissions hemsida.