Efter en långdragen process, med överklaganden bland annat från Naturvårdsverket, står det äntligen klart att Käppalaverket på Lidingö får ta emot avloppsvatten från Österåkers och Vaxholms kommuner. För Rindö- och Tynningöborna innebär beskedet att man kommer att få kommunalt VA runt år 2025.
Anslutningen av Vaxholm och Österåker till Käppalaverket innebär att avloppsvatten från ytterligare 37 000 personer kommer att renas på Lidingö. Enligt både Roslagsvatten och Käppalaförbundet, som i dag består av 11 kommuner, innebär anslutningen stora miljöfördelar. Verket erbjuder dels en mycket effektiv reningsprocess och dels en kretsloppslösning där slam, biogas och värme återförs till samhället.
Nu tar planeringen vid för på vilket sätt det rent tekniskt ska gå till att ansluta avloppsvattnet från Margretelunds- och Blynäsverken till Käppala. En process som beräknas ta tre till fem år.
Enligt Lars Lindgren (M) kommunalråd i Vaxholm, är detta den största miljösatsning som Vaxholm har gjort och kommer att göra inom många år. En sjöledning kommer att byggas från Blynäsverket, via Bogesundslandet och en pumpstation där, och över till Lidingö. Blynäsverket kommer att finnas kvar som pumpstation, precis som Margretelundsverket.
I höst startar den planerade VA-utbyggnaden på Skarpö, men Käppalabeskedet öppnar även för ett tidigareläggande av ett kommunalt VA-nät på fler öar:
– Det innebär att det blir lättare att koppla på Rindö och Tynningö. Därmed kommer vi att få bort den stora majoriteten av enskilda avlopp på de öarna, säger Lars Lindgren som även flaggar för en detaljplanering av Tynningö för att underlätta VA-dragningen.
En majoritet av de enskilda avloppen på Tynningö är idag underkända och kräver åtgärd. En anslutning för Tynningö dröjer till år 2025 innan den är klar, varför fastighetsägare kan räkna med att få söka dispenser för att slippa bygga om sina avlopp till dess.
– Det viktiga är att vi nu kan sätta viktiga datum när allt kan ske. Det blir enklare att räkna bakåt gällande dispenser och tillstånd genom att vi får ansluta till Käppala, säger Lars Lindgren som samtidigt håller beredskapen öppen för att många fritidshus på ön nu kan komma att omvandlas till permanenthus snabbare än vad som tidigare uppskattats.