KRÖNIKA. Statistiken för viltolyckor pekar uppåt. Sedan 2012 har olyckorna ökat i landet och förra året sköt statistiken i höjden med en ökning på 20 procent från föregående år. Siffrorna kan ha sina förklaringar enligt polisen. Det kan bero på att vi har fler djur runtomkring vägarna. Jämför vi med för tio år sedan har vi nu fler älgar, rådjur, vildsvin och annat vilt att se upp för i vägkanten. Det kan också vara så att mörkertalen har sjunkit och att fler anmäler olyckorna. Det är ett brott att inte anmäla påkört vilt och du får dessutom inte ut något på försäkringen för skador på fordonet om du inte har gjort någon anmälan. Polisen menar att fler kan ha blivit medvetna om anmälningsplikten. Det är såklart bra om så är fallet men hur kan det behövas en polisorder för att få folk att berätta om att man kört in i, och förmodligen krossat ett ben för mycket i en annan levande varelse, att man förmodligen har ödelagt alla chanser för ett fortsatt liv för djuret? Det är ett vansinnigt beteende. När man inte trodde att vi, människan, kunde bli mer barbarisk i bilfrågan, i och med koldioxidutsläpp och ständigt
dunder och dån, mejar vi dessutom in i djur utan att blinka, och utan att anmäla händelsen så att en jägare kan avsluta djurets lidande så fort som möjligt. Ibland skäms man än mer än man brukar för sitt släkte.
Men om så är fallet, att anmälningarna ökar, är det såklart bra och viktigt att fokusera på det och se till att trenden fortsätter. Dock verkar det inte gälla på alla öar i skärgården som du kan läsa mer om i dagens tidning. Möja har problem med viltolyckor som inte anmäls vilket, förutom djurens lidande, leder till obehagliga konsekvenser för övriga öbor som får ta hand om följderna.
Ett egoistiskt beteende av rang.
Hade olyckorna anmälts finns det dessutom ingen eftersöksjägare med tillstånd på ön. Det är något som fler stora öar i skärgården saknar däribland Ingmarsö och Svartsö. Polisen har inte upplevt detta som något problem tidigare men efter att de senaste oanmälda olyckorna på Möja nu blottlagts ska polisen se över situationen på öarna i Värmdö kommun. Det är bra men det allra bästa, och det enda rätta, är att få ner olycksstatistiken. Viltstängsel, sensorer, och skyltar är några förebyggande insatser. Men det viktigaste är att vi tittar upp och ut i vägkanten, i gryning och skymning, när risken är som störst, och att vi släpper på gaspedalen. Det är det minsta vi är skyldiga, oskyldiga djur.
Lisa Berlin