Eld över hav och land var ett nystartat koncept år 2005 som syftade till att fira in hösten och locka besökare ut till skärgården under lågsäsong. Under flera års tid anordnade ett antal ökrogar speciella evenemang med eld som tema under tredje helgen i oktober och för varje år strömmade allt fler turister ut till öarna. I år är det bara Utö och Grinda som håller fast vid traditionen. Vad var det som hände?
Brasor, uppträdanden, fyrverkerier, fackeltåg, eldslukare och specialkomponerade, ”eldiga” menyer på krogarna. Det var några av inslagen som entreprenörerna tävlade med för att locka gäster till sina öar när höstmörkret föll på. Evenemanget initierades av organisationen Öppen Skärgård år 2005 och Runmarö och Finnhamn var först ut att delta i festligheterna. Andra öar som hakade på trenden var Arholma, Nåttarö och Blidö och ambitionen var att hela skärgården så småningom skulle involveras. Med tiden blev konceptet allt mer populärt och många av boendena fick sina eldfiranden fullbokade redan under sommaren. Bisse Alm, vd för Öppen Skärgård, minns entusiasmen som rådde första året då eldfestivalen anordnades.
– Vi hade en pressresa år 2005 då vi tog runt journalister till öarna. På Finnhamn anordnade man en eldshow utan dess like och musiker som spelade elgitarr på klipporna. Det var en sån magisk föreställning!
Katarina Vinell som driver Finnhamn idag tillsammans med sin son berättar att man de första året efter att man tagit över från de gamla ägarna fortsatte att anordna eldfestivalen men att man sedan några år tillbaka valt att istället satsa stort på sin bartömning i slutet av september. Eldfestivalen blev helt enkelt för kostsam.
– Vi tog ju in både eldslukare och artister. Jag tror generellt att festivalen var väldigt populär, men du måste lägga ner ganska mycket tid och kraft och vi har, vilket kanske gäller andra också, en konferenssäsong istället. Men själva idén är fantastisk och vi får förfrågningar varje år om vi ska hålla det igen, säger Katarina.
Personalfrågan är också en stötesten, menar Katarina. Den personal som arbetat på Finnhamn under sommaren går efter högsäsongen vidare till sina vinterjobb och det är därför svårt att få ut kockar och annan personal en helg i oktober.
Robin Vesterlund tog över Arholma Nord år 2016 och även han har dragit slutsatsen att eventet inte var tillräckligt lönsamt och att det var problematiskt att få personalen att stanna så långt in på lågsäsongen. Det sista året man anordnade Eld över hav och land på ön var år 2014.
– På ett personligt plan är det bättre att ta det lugnt och hänga med familjen än att försöka pressa ut det sista ur säsongen. Det är väl det som skärgården brottas med – det finns en vision om att ställena och boendena ska hålla öppet, men det är svårt när allting annat stänger ner och det blir en vintertidtabell som gör det svårt att få ut folk från slutet av september, säger Robin.
Både Robin Vesterlund och Bisse Alm tror att det krävs att någon tar ett helhetsgrepp om projektet för att det ska kunna leva vidare. Efter att Öppen Skärgård gått i konkurs var det ingen som tog över stafettpinnen och samordnade eventet på de olika öarna.
– Idén är lysande men du måste ha någon som driver den, annars blir det ingenting. Du kan inte ha spridda skurar ute i skärgården, det behövs en samordnad kraft som ser till att det blir marknadsfört, säger Bisse Alm.
Även kommunerna måste hjälpa till och ta ansvar för att skärgården lever vidare under lågsäsongen, menar Robin Vesterlund.
– Norrtälje kommun vet ju inte riktigt att de har en skärgård, så då jobbar man lite i motvind. På Visit Roslagen tycker man att ”det är superkul om ni kan ha öppet och stretcha säsongen” men då måste alla göra det. Det måste komma uppifrån kommunen, säger han.