
Trädgårdar, kaféer, kulturevenemang, ja förslagen var många när en workshop kring utvecklingen av Engarn hölls i förra veckan. Initiativet kommer från möbeldesignern Åke Axelsson som vill se området leva upp.
Den gamla byn Engarn på västra delen av Resarö utgör i dag porten till Vaxholm. Men är samtidigt en riktig doldis. Platsen passeras dagligen av massor av människor i både buss och bil. Strax intill Engarn finns en stor vägkorsning som leder till Resarö, med flera busshållplatser och en infartsparkering.
Men nu kan Engarn komma att träda fram ur skuggorna. I förra veckan hölls en workshop initierad av möbelformgivaren och inredningsarkitekten Åke Axelsson, vars bostad och ateljé ligger just i Engarn. Tanken är att utveckla platsen till ett besöksmål, värdigt epitetet ”porten till Vaxholm”.
– Platsen har stor strategisk betydelse för Vaxholm, eftersom många passerar den. Det finns betydligt mer än busshållplatsen och jag tror att det skulle kunna bli en pärla, säger stadsarkitekt Susanne Edén.
Medverkande under workshopen var bland annat Lars Krantz som grundat Wij trädgårdar i Ockelbo samt drivit på skapandet av biodynamiska odlingar på Rosendals trädgård i Stockholm, samt Johan Knutsson, professor vid Linköpings universitet inom Carl Malmstensskolan, landskapsarkitekten Torbjörn Andersson liksom flera intresserade privatpersoner.
– Vi har pratat trädgårdar, möbler, kultur och servering, helt enkelt stött och blött en massa idéer och kastat upp bollar i luften. Nu kommer vi att titta på vad det finns för ambitioner att gå vidare och utveckla tankarna, säger Susanne Edén.
Kommunens planer för området rör en nödvändig cirkulationsplats i korsningen, där Trafikverket håller i planering och finansiering, och där kommunen medverkar finansiellt. Behov finns även av en större infartsparkering. De tidigare lösa planerna på att tillåta en stor lågprislivsmedelsbutik på platsen är däremot skrotade. Kulturplatsen Engarn har en viktig roll i kommunens planer för området, även om de långt ifrån är konkreta, menar Susanne Edén:
– Vi vill titta på Engarn i ett vidare perspektiv, utöver de praktiska delarna. Tanken är att tillföra ett värde för både besökare och de som bor där.