
Med tips och information på en ny webbsida hoppas Issäkerhetsrådet kunna minska antalet isolyckor.
– Det som leder till olyckor med dålig utgång är ofta att man är ensam ute, säger Helge Skärlén på sjöräddningsstationen i Dalarö.
Under de senaste nio åren har i genomsnitt 13 personer om året omkommit i olyckor på isar. För att minska denna siffra lanserar Issäkerhetsrådet nu en webbsida, www.issakerhet.se, där den som tänker ge sig ut på isen kan hitta tips och råd. Dels finns här generell information om issäkerhet, men också riktad information till skridskoåkare, fiskare, skoteråkare, skidåkare och den som bara vill promenera på isen.
– Där finns en massa bra tips, säger Helge Skärlén, chef på Sjöräddningssällskapets (SSRS) Dalaröstation.
SSRS är en av sex organisationer som står bakom Issäkerhetsrådet och den nya sajten.
– Det som leder till olyckor med dålig utgång är ofta att man är ensam ute.
Många gånger beror det på ren och skär nonchalans, menar Helge Skärlén. Man utgår från att isen håller bara för att man ser att andra är ute på den. Eller så går man av gammal vana över på samma ställe som man gjort alla andra år, utan att närmare undersöka isens kvalitet.
– Det är såna olyckor som händer, framför allt när man är ensam och ingen larmar. Vi räddar nästan alla när vi får larm, men får vi inget larm är det tvärkört, tiden rinner i väg snabbt innan nån saknar en.
Är man ordentligt klädd kan man klara 15–20 minuter i vattnet innan man inte längre kan röra sig.
– Har man en telefon i vattentätt fodral så kan man larma och då ökar chansen att man blir räddad. Och man ska definitivt ha en vanlig seglarväst under kläderna. Den både värmer och gör att du flyter. Ju högre man flyter desto lättare blir det att ta sig upp.
Bakom Issäkerhetsrådet och issakerhet.se står, förutom Sjöräddningssällskapet, även Svenska livräddningssällskapet, Friluftsfrämjandet, Sportfiskarna, Skridskonätet och Sveriges snöskoterägares riksförbund.