I våras stoppade Naturvårdsverket skyddsjakten på skarv, ett beslut som inte kunde överklagas. Nu har EU:s miljökommissionär Janez Potonik meddelat utrikesminister Carl Bildt att det strider mot EU-rätten att inte tillåta att verkets jaktbeslut kan överklagas.
De senaste två åren har Naturvårdsverket stoppat länsstyrelsens beslut att tillåta prickning av skarvägg i Stockholms skärgård. Men Naturvårdsverkets beslut går inte att överklaga. Detsamma gäller verkets beslut när det gäller varg och andra stora rovdjur, vilket fått EU-kommissionen att reagera.
Redan i höstas, skriver tidningen Svensk Jakt, när det stod klart att regeringen skulle klubba igenom de nya reglerna, ifrågasatte kommissionen om det är förenligt med EU-rätten att inte låta en domstol pröva eventuella överklaganden. Regeringen svarade då att Naturvårdsverket prövar ärendena självständigt i förhållande till regeringen, och gör det på motsvarande sätt som en domstol.
Men nu står det klart att EU-kommissionen inte nöjer sig med detta. I en så kallad formell underrättelse, som miljökommissionär Janez Potočnik har skickat till utrikesminister Carl Bildt, skriver han att det svenska regelverket strider mot EU-rätten. Regeringen har två månader på sig att bemöta kritiken.
I fokus för kritiken står den svenska rovdjurspolitiken och den känsliga vargfrågan, men på frågan om den även omfattar skyddsjaktsbeslut på skarv, svarar Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, tveklöst ja.
– Skarven omfattas av EU-rätten.
Han är övertygad om att frågan om möjligheten att överklaga förr eller senare kommer att hamna i EU-domstolen. Antingen genom att kommissionen driver processen vidare – eller genom att någon överklagar något av Naturvårdsverkets jaktbeslut. Trots att det enligt verket inte går att överklaga.
– Jag skulle rekommendera en enskild fiskare, inte fiskareförbundet, att överklaga Naturvårdsverkets beslut. Men det måste göras inom tre veckor.
Överklagandet skickas i så fall både till Naturvårdsverkat, som förmodligen kommer att lägga det till handlingarna, och förvaltningsrätten, som då har möjlighet att vända sig till EU-domstolen.