I dagens tidning rapporterar vi om att Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot flera kommuner för oacceptabelt långa handläggningstider av bygglovsansökningar. En av de kommuner som får svidande kritik är Nynäshamn men den är långt ifrån ensam om att missköta bygglovsfrågorna.
I artikeln berättar en medborgare i Vaxholm hur han har väntat i tre år på att få sin ansökan om bygglov behandlad och hur det har drabbat honom.
De rigida strandskyddsregler som gäller, och länsstyrelsens iver att utöka skyddet ytterligare, hämmar sedan länge öarnas utveckling. Därför slår det extra hårt mot skärgårdsbefolkningen när kommunerna försummar sitt ansvar för bostadsförsörjningen.
Bygglovsenheten i Nynäshamn är underbemannad och man hinner helt enkelt inte sköta sitt jobb. Enligt Alf Olsson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, beror personalbristen på en överhettad marknad och stark konkurrens från det privata näringslivet. Säkert
ligger det en hel del i det men till saken hör också att Nynäshamn har dåligt rykte inom tjänstemannaskrået. Efter tidigare vanskötsel av personalen har kommunens administration effektivt lyckats skrämma bort duktigt folk. För vem söker jobb i ett kaosartat getingbo när mer sansade arbetsgivare erbjuder bättre lön och villkor?
När, och om, kommunernas kvarnar malt klart väntar nästa hinder för nybyggaren. För får man ett positivt bygglovsbesked finns ofta en eller flera grannar som överklagar beslutet vilket kan ta evig tid om det överklagas till alla instanser.
Det verkliga nålsögat i processen uppstår om länsstyrelsen bestämmer sig för att överpröva kommunens beslut. I det skedet har åtskilliga drömmar om ett eget hus, en brygga, eller kanske ett enkelt vedskjul krossats.
Så sent som förra året riktade JO även kritik mot länsstyrelsen för långsam handläggning av bygglovsärenden.
Ett ärende ska enligt regelboken handläggas så snabbt, enkelt, och billigt som möjligt. Så länge myndigheterna bryter mot de statuterna och strandskyddsreglerna ser ut, och tolkas, som de gör fortsätter tidningen att rapportera om dess konsekvenser.
Om barnfamiljer som inte kan flytta till kärnöar för att de nekas bygglov. Om gamla skärgårdshus som inte får renoveringstillstånd så att de förfaller och försvinner. Om öbor som får vänta i åratal på att ens få ett bygglovsbesked.
Bostadsbristen på öarna lär bli en av de hetaste frågorna även i valet 2018.