En hård strid rasar mellan de politiska blocken i Vaxholm om folkinitiativet om Norrbergsskolan.
Nu får oppositionen medhåll av en expert:
– Det är helt uppenbart att man från kommunens sida i viss mån trixat ut initiativtagaren, säger Bruno Kaufmann.
Trots 1 500 namnunderskrifter mot rivningen av Norrbergsskolan och bygget av Campus, avvisar kommunen folkinitiativet. Kärnfrågan är under hur lång period namnunderskrifterna till folkinitiativet kan samlas och lämnas in. Att det handlar om sex månader står tydligt i lagen. Frågan är bara från när det ska gälla.
Initiativtagaren Göran Malmsten anser att folkinitiativet har sex månader på sig från det att det startas. För att tvivel inte skulle uppstå gjorde han en avsiktsförklaring om folkinitiativ, diarieförd i februari i år. Den 27 mars lämnades de första namnlistorna till fullmäktige. Någon dag senare kompletterades namnlistorna, liksom i april och i maj. 840 namnunderskrifter räcker för att få till folkomröstningen. Trots det avvisas initiativet av majoriteten i fullmäktige eftersom bara det första inlämnandet, den 27 mars, godkänns. De övriga diariefördes efter att sexmånadersperioden var till ända menar kommunen. Det vill säga att initiativet räknas bakåt från den 27 mars, inte framåt från den 13 februari vilket var Göran Malmstens avsikt. Antalet underskrifter hade räckt till, men kommunen underkände drygt 500 i den första bunten med hänvisning till att de var felaktiga. Bland annat saknades uppgifter om adress och telefonnummer och namnförtydliganden, även i de fall underskrifterna var läsliga och medborgarna identifierbara. De underskrifter som lämnats efter den 27 mars godkänns heller inte. Lagtexten säger: ”Vid beräkningen av antalet initiativtagare ska endast de räknas som har skrivit under initiativet under den sexmånadersperiod som föregått inlämnandet.”
– Inlämnandet är inte begränsat till ett tillfälle, säger Göran Malmsten.
Han får medhåll av en expert i frågan, Bruno Kaufmann (MP) som jobbat med folkinitiativverktygets utformning på uppdrag av riksdagen.
– Det är i det här fallet helt uppenbart att man från kommunens sida i viss mån trixat ut initiativtagaren. Folkinitiativet är ett nytt verktyg som används första gången i Vaxholm, och man är ovana. Verktyget ska sätta igång en dialog om en sakfråga, det är syftet enligt grundlagsutredningen, säger Bruno Kaufmann, som fortsätter:
– Folkinitiativet kan komma tillbaka hur många gånger de vill, så länge det sker under en sexmånadersperiod. Att de skulle ha förverkat sin möjlighet är helt fel. Kommunallagen säger att alla underskrifter gjorda inom sex månader ska kunna räknas in. Det är upp till initiativtagaren att bestämma vilka sex månader man vill ha med. Han fortsätter:
– Startdatum för initiativet är den 13 februari, då har man till den 13 augusti på sig. Man ska försöka räkna varje röst, inte på ett oschysst räkna bort dem. Man har försökt undvika varje underskrift som gått, på olika skäl. Det är inte bra för demokratin. Det är mycket problematiskt om de som har makt använder sig av den för att påverka processen. Maktpositioner och ideologiska frågor riskerar bli viktigare än den demokratiska processen, och då är vi är vi i helt andra vatten, i sammanhang som vi ofta är mycket kritiska till, andra länder, där den som sitter vid makten försöker manipulera den demokratiska processen, säger Bruno Kaufmann och fortsätter:
- I det här fallet finns risk att man gör samma sak. När man har sett underskrifterna, och märkt att många inte är av den kvalitet lagen säger, skulle man ha ringt initiativtagaren och sagt hur läget var, att det fanns gott om tid att komma in med flera.
På en fråga till centerns gruppledare Mailis Dahlberg om att samtliga 1 500 underskrifter har lämnats in under en period kortare än sex månader svarar hon i ett mejl: ” Jag har aldrig ifrågasatt under vilken tid namnen samlats in. Det är inte det frågan gäller. Min utgång är den 27 mars när initiativet väcktes och då fanns inte de 840 underskrifter som behövdes för att genomföra en folkomröstning. Hade det funnits 840 eller fler, så ska vi genomföra en rådgivande folkomröstning, inga problem för mig, men nu blev det inte så,” skriver hon och betonar även att 1 500 namnunderskrifter inte är någon folkopinion.
Oppositionen kommer att överklaga hanteringen av folkinitiativet till förvaltningsrätten.