
Hemtjänstpersonal på Ornö slår larm om att situationen med öns obefintliga färdtjänst är ohållbar.
I dagsläget blir färdtjänstkunderna hämtade och lämnade på Dalarö kaj och får sedan klara sig bäst de kan. Ofta får de vänta länge på bryggan och det har hänt flera gånger att någon ramlat på vägen.
Ornöborna har rätt till färdtjänst och sjukresor enligt färdtjänstlagen. Men hit ut åker inga taxibilar, deras uppdrag slutar vid Dalarö kaj. Resan med färjan och resterande väg hem på ön får man lösa på annat sätt. Det har resulterat i att många inte utnyttjar sin färdtjänst eller att anhöriga måste ställa upp och skjutsa.
Tidningen Skärgården träffar tre Ornöbor i hembygdsgården för att prata om problemen.
– Hela situationen resulterar i att våra gamlingar blir låsta på ön. De kommer ingenstans om de inte klarar av resan själv, säger Annika Karlsson, bofast på Ornö och sjuksköterska som sköter hemsjukvård och hemtjänst på ön.
Hon uppmärksammade politiker och tjänstemän på problemet redan 2014 och har fortsatt med kontaktförsök sedan dess, men ingenting har hänt.
– För några år sedan var det en kvinna som skulle in på sjukgymnastik, som ramlade och bröt foten när hon skulle gå av färjan. När hon kom hem blev hon sittandes i rullstol och var låst i hemmet, säger Annika Karlsson.
För några år sedan flyttade kvinnan till fastlandet, bland annat för att hon inte kunde ta sig från ön.
– Efter det har det hänt en rad incidenter. Den sista tiden har det varit särskilt många som har behövt åka färdtjänst.
Situationen gäller inte bara de med färdtjänst utan alla som har rätt till sjukresa. Till exempel fick ett barn i behov av transport inte åka ända hem efter en sjukhusvistelse.
En av de som har färdtjänst är Aina Carlson, 84 år. Hon kan inte åka färjan själv och använder därför inte färdtjänsten mer än någon gång om året.
– Varför ska det vara så orättvist bara för att du bor på en ö, brukar min syster säga. Jag träffade en politiker en gång och beskrev situationen. Då sa människan att ”då tycker jag att du ska flytta från ön”. Jag blev så himla arg. Då löser man ju problemen enkelt när man säger så. Jag har rätt att bo var jag vill.
Om du kunde åka färdtjänst vad skulle du göra då?
– Då skulle jag röra på mig väldigt mycket. Jag har alltid varit aktiv och klarat mig själv. Men nu är jag helt låst. Jag tycker att man tappar lusten mer och mer. Det är ett nytt liv, ett halvt liv fastän man inte vill.
På Ornö finns ett taxiåkeri som drivs av pensionären Per-Erik Åkerman. I dagsläget kör han skolbarnen på ön, men skulle kunna utvidga verksamheten och även köra färdtjänstresor.
– Men jag vill inte städa upp åt färdtjänsten och deras taxibilar som vägrar att köra ut hit. Jag vill köra från dörr till dörr och sen enkelt kunna fakturera landstinget, säger Per-Erik Åkerman.
Det har han föreslagit för politiker och färdtjänstförvaltningen men inte fått något gehör för, upplever han.
– Man kan inte göra skillnad på folk och folk. Färdtjänstlagen gäller för alla och samhället ska ställa upp. Här finns alla lösningar och likt förbaskat kan man inte göra något åt det.
Kommunikationsmiss kan vara orsaken
Kennet Svärd, ansvarig för färdtjänsten landstinget, visste inte att Ornö taxi kan köra färdtjänstresorna på ön. Efter att tidningen uppmärksammat problemet har nu ett möte bokats mellan landstinget och Ornö taxi. Annette Haaf (S), ordförande i landstingets äldrenämnd, medger att man brustit i ärendet.
– Det måste ha blivit ett missförstånd. Under ett möte förra året ute på Ornö fick jag informationen om att Ornö Taxi inte kunde köra färdtjänstresor. Därför var jag övertygad om att han inte kunde köra men jag har inte haft en personlig kontakt med Per-Erik Åkerman. Nu när jag har den informationen skulle vi mycket väl kunna komma överens, säger Kenneth Svärd och fortsätter:
– Det finns för- och nackdelar med att vara en stor organisation. Även i den bästa av världar och fast viljan är god kan det vara svårt att finna lösningar om det saknas utförare, vilket vi trodde.
Annett Haaf (S), ordförande i äldrenämnden och ledamot i färdtjänstberedningen på landstinget säger att hon inte haft någon information om situationen på Ornö förrän när Annika Karlsson kontaktade henne för några dagar sedan.
– Jag tycker att det är olyckligt att det har tagit tre år att hitta en lösning. Oavsett om det var två eller 22 resenärer borde det inte ha tagit så lång tid som det har tagit. Det här blir en lokal provisorisk lösning och inte den billigaste.
Läs gärna krönikan på samma ämne här.