
Målningar, teckningar, akvareller och skulpturer lyste upp en redan solig tisdag när Djurö skola höll vårsalong i förra veckan.
Varma crêpes, kaffe och tårta, bollspel, kunskapsprov och bokloppis var bara några av de begivenheter som Djurö skola lockade med när årets vårsalong firades med öppet hus i tisdags förra veckan.
För mer än 15 år sedan startades vårsalongen, där elevernas alster visades upp. Under årens lopp har evenemanget vuxit och innefattar i dag en rad aktiviteter, både inom- och utomhus.
Vid vattnet testades kajakpaddling, från ett av klassrummen spreds dofter av nygräddade crêpes, till ljudet av fransk musik. I ett annat hölls bokloppis och i ett tredje fick den hugade testa sina kunskaper om stormaktstiden.
Nytt för i år var resultatet av en läsutmaning, den 12 meter långa tårtan som färdigställdes på skolgården. Barnen på lågstadiet har under fyra veckor utmanats av sina lärare att läsa så mycket de har mäktat med. Ryggarna på de lästa böckerna har sedan mätts, och så lång som sträckan blev, så lång skulle den tårta blir som lärarna skulle bjuda barnen på under öppet husdagen:
– Det har varit väldigt peppande för barnen, de har läst både hemma och i skolan, berättar läraren Anette Karlsson.
En av föräldrarna är Runmaröbon Ann-Sofie Andersson:
– Min dotter har blivit väldigt taggad, har börjat läsa på kvällarna och vill plötsligt börja köpa böcker, från att tidigare inte velat läsa alls. För henne har det varit en verklig skjuts, säger hon.
Huvudtemat för dagen var vårsalongen. Alla barn på skolan har fått hänga upp ett alster som de är extra nöjda med. Bilderna såldes under dagen och förtjänsten går oavkortat till en skola i Senegal.
– Syftet är dels att premiera eleverna och visa upp vad de har jobbat med under året, men även att skänka pengar. Vi har en elev på skolan vars morfar driver den här skolan, förklarar skolans bildlärare Betty-Anne Mörelius.
– Man kan vara väldigt bra på bild även om man inte är så bra på andra saker i skolan, vilket ger gott självförtroende och stärker hela ens person, säger hon om varför bildämnet är så viktigt