
I början av 2000-talet sysselsatte polisens kontaktcenter ett 50-tal anställda i skärgården, i dag är de ett 30-tal. Samtidigt blir de som jobbar där allt äldre.
I maj väntas besked om vilken roll verksamheten kommer att få efter den mycket omfattande om-organisation som polisen nu står inför.
Den som ringer polisens telefonnummer 114 14, som används vid snart sagt alla ärenden utom larm, hamnar hos polisens kontaktcenter (PKC) som har filialer på Arholma, Sandhamn och Ornö. De tre ö-kontoren var ursprungligen en glesbygdssatsning som startades med hjälp av EU-pengar samt bidrag från stat och landsting. När kontoren öppnades uppmanades skärgårdsbor att söka jobben, men så går det inte längre till.
– Alla hör till samma PKC Stockholms län. När vi rekryterar går vi inte på postnummer utan på kompetens. Är det så att man är kompetent och bor på Sandhamn, ja då får man jobba på Sandhamn, säger enhetschef Björn Arvill.
Förutom i skärgården har PKC i Stockholms län arbetsplatser i Farsta och Norrtälje, där det givetvis finns ett betydligt större rekryteringsunderlag.
På Arholma har flera anställda nyligen gått i pension, utan att ersättas av nya, och på Sandhamnskontoret blir medelåldern allt högre. I dag jobbar totalt cirka 30 personer på det tre öarna, i början av 2000-talet var motsvarande siffra ungefär 50.
– Arbetet är mer komplext i dag än vad det var förut, PKC:s betydelse har ökat och man tar hand om flera typer av brott som inte fanns med förut, säger Björn Arvill.
Ann Gråhed, gruppledare vid PKC Sandhamn, håller med:
– Förr handlade det mer om cykelstölder och försvunna plånböcker. I dag tar vi i princip emot allt utom trafik och pågående ärenden.
Björn Arvill:
– Det är klart att vi har ett ansvar för våra arbetsplatser i skärgården, men vi har också ett ansvar för att man har den kompetens som allmänheten kan kräva när man ringer till polisen. Jag ser inget motsatsförhållande i detta, men det ena får inte överväga det andra, det måste vara en balansgång.
Även om de mycket kraftiga besparingskrav som just nu ställs på polisen även omfattar verksamheten vid PKC så är man, relativt sett, inte så hårt drabbade, menar Björn Arvill.
– Länspolismästaren har full förståelse för att det här måste fungera. Så vi är hyfsat lyckligt lottade i det sammanhanget.
Den stora frågan är dock vad som kommer att hända med verksamheten efter den stora omorganisation som polisen står inför. Nästa år ska dagens 21 polismyndigheter slås ihop en nationell myndighet, med sju polisregioner, varav Stockholm/Gotland kommer att utgöra en. Hur detta kommer att påverka verksamheten vid polisens kontaktcenter vet Björn Arvill inte i dag.
– Det beskedet kommer i maj.
På frågan om de anställda på arbetsplatsen i Sandhamn känner sig oroliga, konstaterar Ann Gråhed:
– Det kan ju alltid finnas en viss oro men det finns det ju på alla arbetsplatser. Innan man vet nåt går det liksom inte att bekymra sig.