Varför ligger ett av Kustbevakningens största fartyg stilla med maskinerna igång under två dygn istället för att ankra? Det undrar flera öbor i norra skärgården efter ett besök av KBV Triton.
Mellan den 30 och 31 oktober, låg Kustbevakningens stora kombinationsfartyg KBV 002 Triton stilla i farvatten strax sydväst om Fejan. Boende i området reagerade över att fartyget, som under de två dygnen gjorde noll knop, gick för maskin istället för att ankra.
– Det är lite märkligt med tanke på att de jobbar med miljöfrågor. Det var jäkligt onödigt av dem att ligga på det viset, säger en av öborna.
Någon entydig förklaring till händelsen kan inte myndigheten lämna.
– Det kan ha varit en olämplig plats att ankra på, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.
Området mellan Fejan och Granhamn, där Triton låg, är dock en sedan länge känd ankringsplats för fartyg som rekommenderas av Sjöfartsverket.
Enligt Lindekrantz kan det även finnas andra förklaringar men att det bara är fartygets befälhavare som kan svara på frågan. Hans namn vägrar myndigheten dock att lämna ut och trots att tidningen ber att befälhavaren själv ska ringa upp hörs han aldrig av.
Lindekrantz tillägger att Kustbevakningen i regel inte kommenterar detaljer i sin operativa verksamhet men säger:
– Vi hade ganska dålig täckning med miljöfartyg på ostkusten de dygnen. Därför togs beslutet att flytta upp Triton som låg där i beredskap.
Det var miljöfartyget KBV 031 på Djurö samt ett kombinationsfartyg i Gävle som inte var tillgängliga då. Av vilken anledning har tidningen inte fått någon förklaring till.
Enligt Lindekrantz är det inte ovanligt att den fartygstyp som Triton tillhör ligger på dynamisk positionering när väderförhållandena är dåliga och fartyget har beredskap för miljöräddning. Han säger också att myndighetens fartyg disponeras taktiskt när stormvarning är utfärdad och att med maskinerna igång är beredskapen hög.
Den 29 oktober blåste storm i området och dagen därpå, när Triton anlände, blåste halv storm. Klockan ett på natten den 31 oktober hade vinden avtagit till 12 m/s och det fortsatte sedan att mojna under dagen, enligt SMHI.