Omkring 300 hushåll drabbas när det fasta telefonnätet stängs ner på en rad mindre öar och orter i Norrtälje och Värmdö skärgårdar.
–Jag tror att det kommer rinna en hel del vatten genom skärgården innan det här är klart, suckar Olle Severin på Sundskär.
I måndags fick berörda abonnenter i Norrtälje och Värmdö kommuner beskedet från Telia att deras fasta telefoner upphör att fungera i september.
– Jag är inte speciellt orolig men vill först veta hur de ska lösa tekniken, säger Olle Severin, bofast på Sundskär.
På ön fungerar mobilnätet mycket dåligt och Olle Severin tror att tekniken måste lösas på annat sätt för att fungera.
Förutom Sundskär släcks även Norrtäljes stationsområden Grävsta och Nodsta ner liksom Gillinge Skär, Harö och Skarpö Runmarö i Värmdö skärgård. Utöver dessa kan ytterligare orter tillkomma, dock inte inom ramen för Teknikskiftet, om nätet får skador som är för dyra att reparera.
– Jag tänker på stormar, åska eller skador på kablar, säger Hans G. Larsson informationsansvarig på Telia som fortsätter:
– Det finns inga fler berörda stationsområden i nuläget, men eftersom det är ett pågående projekt vill jag inte utdela ett fribrev om att inget mer kan komma i skärgården under resten av året.
Dyra underhållskostnader och gammal teknik är skälet till att kopparnätet tas ur bruk. Redan 2010 började nedmonteringen av det fasta nätet i glesbygden och enligt planerna ska allt vara klart i år. Telia uppskattar att omkring 50 000 abonnenter i hela landet berörs när nätet skrotas men lovar att ingen abonnent lämnas utan tillgång till telefoni eller funktionellt tillträde till Internet5.
Operatören ska erbjuda abonnenterna en ny telefonlösning till ett likvärdigt pris och av samma kvalité. Någon utbyggnad av mobilnätet i de drabbade områdena i samband med förändringen blir det inte.
– Det finns ingen omedelbar koppling mellan det och att det fasta nätet släcks ner, säger Hans G. Larsson.
Istället kommer operatören att göra mätningar vid de fastigheter som berörs för att avgöra om täckningen är tillräckligt bra.
– Det förutsätter att kunderna bygger den lösning vi rekommenderar. Till exempel att koppla en antenn på taket, säger Hans G Larsson.
När nätet släckts ner ska Telia montera ner stolpar och ledningar utomhus.