
En fastighetsägare i Norrtälje får fakturor för en slamtömning som aldrig utförs, stranden är för grund för att båten ska ta sig in. Enligt uppgift används inte brunnen ens.
En fastighetsägare i Norrtälje har återkommande fått fakturor från kommunen för slamtömningar som inte kunnat utföras, så kallade bomavgifter. Brunnen ligger på en plats där tömningen måste ske med hjälp av en båt, men där vattnet är för grunt för att komma in. Jan Paymer, handläggare på Norrtälje kommun, uttalar sig inte kring det specifika ärendet, men säger att det generellt är fastighetsägarens ansvar att tömning kan genomföras.
– Man gör en avisering innan man ska tömma slammet, där står vad som krävs för att vi ska kunna utför tömning. Det ska vara tillräckligt djupt, framkomligt och uppmärkt. Fastighetsägaren har möjlighet att höra av sig om något avviker, gör man inte det åker vi ut och kommer man inte fram till anläggningen, till exempel genom att det är för grunt, då blir det en bomkörning, säger Jan Paymer.
Slamtömning sker vartannat år. 2012 avskrev kommunen fakturan men 2014 skickade man ändå en båt till fastigheten, vilket föranledde en ny faktura för bomkörning. Även 2016 skickade man ut en båt med påföljande faktura. Fastighetsägarens ombud har bestridit fakturorna och i sina bestridanden påpekat att det är för grunt på platsen.
Jan Paymer säger att kundens ombud fått besked om att vända sig till bygg- och miljöavdelningen för åtgärd.
– Om man inte tömmer brunnen så måste den plomberas och sluta att användas, en åtgärd som i så fall beslutas av bygg- och miljöavdelningen, men det finns inte något sådant beslut. säger Jan Paymer.
Skärgården har pratat med fastighetsägarens ombud som inte vill kommentera ärendet. Enligt vad som anges i handlingarna så används brunnen inte och behöver därmed ingen slamtömning.
Jan Paymer skriver senare i ett mejl att fastighetsägaren hört av sig och att man ska diskutera en lösning på problemet under våren.