...zoolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som i en ny studie visat att majoriteten av trålad sill stressas hårt och dör innan de når däck:
Hur har studien genomförts?
– Jag blev kontaktad av den danska djurskyddsorganisationen Dyrenes Beskyttelse som inlett ett samarbete med en dansk producentorganisation för pelagiskt fiske, DPPO. De ville utvärdera om det finns bättre metoder för hur fiskar som fångas med pelagiska trålare kan avlivas än metoden som de använder idag, där fiskarna pumpas in i stora nedkylda vattentankar. Så under två år har jag och en student åkt ut med en danskflaggad silltrålare på Nordsjön för att utvärdera hur fiskarna mår när de kommer ombord, bland annat genom blodprover för att mäta stressnivåer hos fisken.
Vad såg ni?
– Det första vi upptäckte var att i princip all fisk som kom upp redan var död. När vi skulle bearbeta blodproverna såg vi att blodet var i stort sett helt hemolyserat, vilket innebär att alla blodkroppar har sprängts inuti fisken. Jag har jobbat med 30-40 olika fiskarter i olika stressmoment och situationer, men aldrig sett något liknande förut. Vi insåg också att fiskarna är i princip helt avskavda, inga fjäll finns kvar. Har de inte fjäll, och speciellt om de är väldigt stressade, så kommer de inte kunna skydda sig mot sin omgivning utan då strömmar saltvatten in i fisken. Det verkar åtminstone på den här arten att det då kan bli så extremt att blodkropparna sprängs.
Vad finns det för bättre, mindre stressande sätt att fiska?
– Till exempel det som kallas snörpvad, att man lägger ett stort nät runt stimmet som successivt görs mindre och mindre och så stänger man botten. Den metoden verkar inte ha lika mycket död fisk. Det andra är att ta mindre fisk i trålen varje gång. Vi ser att ju mer det är i trålen, desto fler fiskar är döda när den kommer upp. Men det senare är inte så lätt att övertyga fiskeindustrin om då det skulle ta längre tid att fylla upp fiskebåtarna.
Hur vill ni ta detta vidare?
– Vi ser en koppling mellan användningen av skonsammare fiskemetoder och kvaliteten på fisken, och det örat lyssnar fiskarna lite mer på. Till exempel så vet vi att hemolys av blodet leder till att fisken härsknar fortare. Tanken med fisken på det fartyg vi var ute med är att använda den till humankonsumtion, men blir det för dålig kvalitet så behöver den säljas som olja eller mjöl istället. Det är en enorm ekonomisk missräkning. Så jag ser att det finns en möjlighet att utveckla det här vidare tillsammans med producentorganisationerna.
Generellt – behandlar vi fiskar okej idag, tycker du?
– Det har hänt väldigt mycket på kort tid, och folk frågar mer och bryr sig mer. Men om vi tittar på lagstiftningen så finns det för alla andra djurslag specifika regler för hur de ska skyddas från onödigt lidande och smärta, men för fiskar har vi inte kommit dit än. Även om det idag är odiskutabelt att fisk ingår i djurskyddslagstiftningen så gäller det bara fisk som hålls av människor. Så, ur ett djurskyddsperspektiv, är vildfisk i princip helt oskyddad.