
...från föreningen Allmogebåtar, om att traditionen att bygga träbåtar med klinkteknik i Norden har blivit upptagen i UNESCO:s representantlista över mänsklighetens immateriella kulturarv.
Vad är det som är så speciellt med klinkbyggda båtar?
– Klinkbyggda båtar från olika ställen i Sverige och Norden ser olika ut beroende på var de kommer ifrån. Det kan vara en speciell båtbyggare eller en speciell sorts båt som av tradition byggs i trakten. Erfarenheterna och kunskaperna har gjort att olika klinkbåtstyper och klinkbåtstraditioner utvecklats olika på olika platser, men grundprincipen med klinkbyggt skrov är gemensam.
Vad får det för betydelse att klinkbåtsbyggandet nu är klassat som ett kulturarv?
– Det är en tusenårig båtbyggartradition. Vikingabåtarna är klinkbyggda. Ännu så länge är det en aktiv tradition och att det nu klassas som ett immateriellt kulturarv ger en legitimitet som kan förbättra möjligheterna att hålla det arvet levande och föra det vidare innan det försvinner.
Hur skulle du beskriva klinktekniken?
– Tekniken innebär att båtens olika bord sammanfogas genom att de överlappar varandra, i stället för att ligga kant mot kant. Att bygga en mellanöka är ingenting man gör på en eftermiddag. På Skeppsholmens båtbyggarskola bland annat lär man ut hur man bygger båtar på klink.
Vad har du för relation till klinkbåtsbygge?
– Mitt intresse väcktes när jag besökte Bassholmen för många år sedan och båtsamlingarna där. Jag var redan då intresserad av havet och båtar och kände direkt att det här är något som jag vill engagera mig i.
Vad finns mer på UNESCO:s lista?
– Visselspråket på La Gomera. Där får barnen får lära sig visslingen i skolorna. I Sverige skulle eventuellt skolbarn kunna lära sig underhåll och skötsel av en klinkbyggd träbåt inom träslöjden. Då finns mycket att lära bland annat om hur man hanterar och behandlar trä, olika träslags egenskaper och olika tekniker.