
...innovationsansvarig på Sjöräddningssällskapet som tilldelats årets Folke Patriksson-stipendium för sitt projekt med att använda drönare inom sjöräddningen:
Hur ska drönare hjälpa de frivilliga sjöräddarna?
– Det handlar om att vi vill ge våra besättningar en bild av vad som väntar dem, helst redan innan de har hunnit i båten. Det är en utmaning eftersom de är så snabba, snittiden från larm till att de ger sig av är endast tolv minuter! Men vi tror ändå att det är värt ett försök, för om man kan få bilder innan, kan man skapa sig en bättre uppfattning om vad som kommer behövas, och utifrån det fatta bättre beslut och välja rätt utrustning. Vi tror att våra besättningar kan bli både säkrare och mer effektiva då.
Hur har ni gått tillväga?
– Vi började detta projekt redan 2015, men då var det omöjligt rent lagmässigt. Då fick man inte flyga med drönare bortom pilotens synhåll. Då började vi lirka, och sakta men säkert har lagstiftningen kommit ikapp. Ett 60-tal studenter har varit involverade i projektet under åren och det är nog en fördel att det sätt vi arbetar på, där vi behöver ta in mycket hjälp utifrån, inte går så fort alla gånger även om det är kostnadseffektivt. Nu har vi fått Sveriges första tillstånd i sitt slag för att köra drönare över i princip hela Göteborgs skärgård, från Tistlarna till Marstrand.
Vad händer nu?
– Nu i sommar ska vi testa i skarpt läge, eller så skarpt det går. Förhoppningsvis kan vi bidra under något riktigt larm. Det finns två räddningsstationer inom det här området som har i genomsnitt 80 larm om året, varav de flesta under sommaren, så det finns god chans att vi kan vara med.
Kommer drönarna även att komma till Stockholms skärgård framöver?
– Självklart! Men med några brasklappar. Dels måste vi utvärdera om det faktiskt ger den effekt som vi tror. Sedan är det så att även om lagstiftningen nu tillåter vad vi gör, så krävs ett avlyst luftrum. Just nu äger jag luften i Göteborgs skärgård och vill någon annan flyga där måste man fråga mig. Så kan vi inte ha det längs hela kusten. Det tredje är att vi inte på samma sätt som företag eller myndigheter själva kan bestämma oss för att rulla ut detta brett. Det kräver att våra donatorer vill skänka pengar till det, på samma sätt som de finansierar bygget av våra båtar.
Vad finns det för andra innovationer inom sjöräddningen på horisonten?
– Flera saker! Vi tittar bland annat på om vi kan elektrifiera åtminstone delar av räddningsflottan och sänka vår klimatpåverkan. Sen kan man tänka sig drönare på vattnet. Vi gör ännu fler assistansuppdrag än räddningsuppdrag, där vi hjälper människor som kanske inte är i nöd men som behöver startkablar eller en dunk bensin. Kan man fjärrstyra en liten båt ut med sådan hjälp kan man kanske få samma nytta till mindre klimatpåverkan och resurser.