...koordinator på föreningen Äldrekontakt som startat verksamhet i Vaxholm.
Vad är äldrekontakt?
– Det är en ideell förening som funnits sedan 2008 och som hjälper ensamma äldre över hela Sverige att hitta en gemenskap och sammanhang. Vi ordnar fikaträffar en gång i månaden, där våra volontärer och våra gäster, som vi kallar våra äldre, umgås under två timmar. Man kan vara med från 75 år och uppåt.
Varför är detta viktigt?
– Vi vet att många äldre sitter ensamma i sina lägenheter, både för att de är isolerade fysiskt eller för att de blivit så gamla att bekantskapskretsen sinat. Det finns träffpunkter som kommuner anordnar, men vi vänder oss till allra äldsta i samhället, medelåldern på våra gäster är 87 år. För dem är det inte alltid så lätt att ge sig ut till träffpunkterna. Vi har volontärchaufförer som hämtar de äldre, är med på träffen och skjutsar hem dem. Det gör att många kan komma på fikaträffarna.
Hur har intresset varit i Vaxholm för er verksamhet?
– Det gick otroligt snabbt att starta upp i Vaxholm. Vi startade igår (läs söndag 20 oktober). Vi var hemma hos fikavärden Inger som öppnade upp sitt hem för fem äldre gäster. Det var jag från kansliet och några fikavärdar och chaufförer. Vi drack champagne, åt snittar, morotskaka och cheesecake, det var en riktig fest kan jag säja.
Kostar det något att vara med?
– Nej det kostar ingenting. Man är med så länge man vill och det är en träff i månaden. Tyvärr är gruppen i Vaxholm full redan, det är otroligt hur fort det kan gå. Det är jätteroligt att vi fått sånt gensvar i Vaxholm. Men om man känner att man vill vara med som volontär eller gäst så finns det inget stopp för hur många grupper vi kan starta upp på en ort.
Hur finansierar ni verksamheten?
– Det är staten, kommuner och stiftelser som är de största bidragsgivarna, men även företag och privatpersoner bidrar. Vi söker pengar kors och tvärs för att kunna finansiera det vi gör.