
...projektledare för den planerade vindkraftsparken utanför Sandhamn.
Hur ser ni på att Försvarsmakten nu stoppar era planerade sjömätningar för elkablar?
– Vi tänkte oss att gå in genom skärgården på olika sätt till anslutningspunkterna. Nu håller vi på att justera sträckorna för att hitta en lösning som kan godkännas av försvaret. Vi önskar framgent en dialog med Försvarsmakten där vi kan hitta lösningar där bådas behov kan uppfyllas.
Varför är det så viktigt att ni får tillstånd att göra detta?
– Sjömätningarna behöver vi för att kunna förlägga kablarna på havsbotten på ett hållbart sätt, utan att störa miljön. Man kan gräva ner kabeln eller täcka över den, men för att avgöra metod måste vi kunna mäta av botten. Kommer vi inte in med strömmen till land finns en potentiell risk att projektet stoppas, men jag lever fortfarande i övertygelsen att vi kan hitta en lösning på det här.
Vad händer i projektet just nu?
– Det här var från början ett sammanhängande område som vi nu har delat i två delar, Delta Nord och Delta Syd, för att förenkla för sjötrafiken. I den grundare norra delen planerar vi bygga ungefär 110 bottenfasta vindkraftverk med en totalhöjd på 330 meter. I den djupare södra delen ser vi framför oss vindkraftverk med flytande fundament, men de ligger generellt längre fram i tiden eftersom tekniken är mer omogen.
Vad är nästa steg?
– Det som ligger närmast i tid är att ansöka om tillstånd att få bygga parken. Vi håller på med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning som ska ingå i ansökan. Den hoppas vi kunna bli klar med i närtid. Sedan behöver vi ha tillstånd för landanslutningen också. Vi hoppas kunna få parken i drift i början av 2030-talet.
En kritik som riktats mot havsbaserad vindkraft är att den inte är lönsam. Varför satsar ni på detta?
– Vi ser det här som det snabbaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att bidra till den gröna omställningen vi har framför oss. Till 2045 pratar man om att Sveriges elbehov skall mer än fördubblas. Då gäller det att vi kan leverera och producera ny energi på vägen dit också. Annars finns en risk att stora energisatsningar inte blir av. Parkerna vi bygger ligger långt ute i ekonomisk zon. Jag menar att det här är bästa sättet vi kan producera energi till Stockholmsregionen där vi har stort underskott på el. Med nya elområden kan det hända att Stockholm blir eget elområde, då skulle det vara väldigt gynnsamt för länet att ha egen produktion.