...kock i Norrtälje som plötsligt bytte yrkesbana
Vad var det som hände?
– På grund av pandemin tappade vi 75 procent av alla gäster och cateringbokningar. Prognosen inför sommaren var att allt skulle försvinna. Restaurangen gick i konkurs och i slutet maj sade de upp all personal. Jag har jobbat som kock i 30 år och flängt runt i Norge och hela Sverige men nu blev jag väldigt orolig. Personalen på de krogar som fanns kvar fick gå ner på 50 – 75 procent så jag började fundera på olika alternativ. Jag var beredd att hugga på vilket jobb som helst för att kunna leva.
Hur löste sig situationen?
– Jag berättade för vänner och bekanta att jag blivit arbetslös och i slutet av sommaren hörde Daniel Ericsson på Gräskö Arkipelagservice av sig. Han sa ”du kan få jobba hos mig” och då var jag på direkt. Så nu arbetar jag i skärgården med att hjälpa till ombord på pråmen, vid husdräneringar och vid vägbyggen. Det är kul att få lära sig något nytt och jag kan absolut tänka mig att fortsätta i den här branschen. Det var tur att jag fick den här chansen och dessutom trivs jag att hänga ute i skärgården.
Så du har blivit Gräsköbo nu?
– Min sambo har visserligen ett hus på Lillgräsken där jag sover över ibland men än så länge bor vi kvar i Norrtälje. Det finns en tanke att vi ska flytta ut dit i framtiden men det är svårt att sia om även om det vore drömmen.
Vad krävs för att ni ska ta steget?
– Vi har ett stort hus i Norrtälje som vi måste göra oss av med först. Kåken på ön är ett sommarhus som behöver isoleras och vi måste sätta in en kamin.
Viktigast är att det finns fungerande skolskjuts för vi har en 11-årig dotter.
Tror du att många har flyttat ut den senaste tiden?
– Det är jag övertygad om. På Gräskö har jag träffat ganska mycket folk som inte bor där permanent men som jobbar från ön och ett par där har flyttat ut på riktigt nu.