
...jaktansvarig i Stora Nassa skärgård
Varför jagar ni mink i Stora Nassa?
– Därför att minken gör enorm skada på hela sjöfågellivet. Vi har inga alkor kvar längre. Vi har jagat mink sedan 1990-talet och försöker hålla nere stammen så mycket som möjligt. Det märks en enorm skillnad när vi lyckas med minkjakten.
Hur många har ni tagit genom åren?
– Vi är snart uppe i 500 minkar sedan vi startade.
Vad kan markägare i skärgården bidra med?
– De enda sätten att minska minken i skärgården är jakt med hund och med fällfångst. Jag önskar att alla med boende i skärgården hade minst en slagfälla för mink. En sådan får man ha oavsett tomtens storlek och det enda som krävs är att man märker fällan. För de som jagar i skärgården vore det ju fantastisk om samma tänk som finns kring höstens älgjakt även gäller på våren fast för minkjakt. I månadsskiftet mars – april borde det vara allmän minkjaktvecka med hund för alla i skärgården.
Vad är det för minkseminarium som ska hållas?
– Det heter ”lösningar och låsningar i bekämpning av mink i vår skärgårdsmiljö̈” och hålls på länsstyrelsen, Regeringsgatan 66, den 7 februari. Det riktar sig till en bred publik och alla som verkar eller bor i skärgården är välkomna. Förhoppningsvis kan seminariet vara början till att kontrollera minkens framfart i skärgårdens känsliga miljö.
Vad får man lära sig på seminariet?
– Där tas frågor upp om själva minken, dess status, vilka ekologiska konsekvenser den för med sig samt hur den jagas och förvaltas idag. Jakprofilen Rasmus Boström kommer att bjuda på tips om minkjakt med löshund och PA Åhlén från Svenska Jägarförbundets ”Invasiva arter” pratar om deras arbete och tipsar om metoder vid fällfångst.