– alias Tant Tång – professor i marin ekologisk botanik vid Stockholms universitets Östersjöcentrum:
Varför är det viktigt att forska om tång?
– Därför att blåstången i Östersjön är jämförbar med skogen på land. En tångruska kan bli 30–40 år eller mer och det är den vanligaste stora långlivade tångarten vi har. I tångskogarna får fiskar skydd och där finns massor med kryp av olika sorter som ger fiskenmat. Jag har studerat och följt blåstången i Östersjön i många år och varje gång som jag tror att jag har förstått hur det fungerar, så dyker det upp en ny problemställning eller en ny fråga.
Hur mår tången i Östersjön?
– På många ställen mår den bättre än tidigare, vi har lyckats med att rena vattnet vilket betyder att ljuset når djupare ner och tången kan växa på större djup. På andra ställen är det fortfarande inte bra. Så det varierar, men det finns tecken på att det håller på att bli bättre.
Hur tycker du att man som båtägare ska tänka när det gäller båtbottenfärger?
– Blåstången förökar sig vid fullmåne, nån gång i slutet av maj och under juni. Samtidigt sjösätter vi våra nymålade båtar. Och befruktningen är väldigt känslig för mycket låga halter av koppar och irgarol, som många båtbottenfärger innehåller. Det finns ännu inte några bra giftfria färger, däremot finns det ett larmsystem så att man kan få reda på när havstulpanens larver sätter sig på båtskrovet och då kan man göra andra saker i stället för att måla: borsta själv, åka in i ett sötvattensområde så de dör eller åka till en båttvätt.
Algblomningarna på sommaren får ofta stora rubriker – men egentligen är det vårblomningen som är den stora algblomningen?
– Det är vårblomningen som vi forskare håller ögonen på. Den är väldigt viktig för djurplanktonen som i sin tur blir mat åt småfisk. Om vårblomningen slår fel kommer det att påverka hela livet i Östersjön. De blågröna algerna som blommar på sommaren, eller cyanobakterier som det egentligen är, äts inte på samma sätt av djurplankton.
Kan man använda tången som resurs?
– Historiskt har vi gödslat potatislanden med tång och du kan göda ditt trädgårdsland med tång, det växer otroligt fint. En del alger som driver ilandhar man börjat använda för att producera biogas. Vi kommer aldrig att kunna skörda några större mängder tång eller alger från bottnar, däremot går det att samla ihop ilanddrivet material och använda det på ett mer rationellt sätt.