KRÖNIKA. Middagen bestod av strömming och potatismos. Sällskapet tyckte det var otroligt gott. Men det fanns en hake: middagen de nyss ätit var giftig.
”Samtalet blev tragikomiskt när vi unga kvinnor runt bordet insåg att vi nu ätit hälften av årets ranson av strömming på bara en middag,” skriver Olivia Larsson på Supermiljöbloggen.
Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande ska inte äta fet Östersjöfisk mer än två–tre gånger per år, enligt Livsmedelsverkets kostrekommendationer. Övriga rekommenderas äta fet fisk från Östersjön högst en gång i veckan.
En av våra största naturresurser, fisken, är förgiftad till sådan grad att den bara duger som regelbunden mat åt andra djur.
Det rimmar illa med vår egen bild av skärgården: havet, öarna, den rena luften, stillheten och vackra naturen.
Det är också en stor plump i det svenska miljöarbetet.
Feta fiskar som lax, öring och strömming från Östersjön innehåller fortfarande höga halter av miljögiftet dioxin. Dioxinet i fisken kommer till stor del från gamla industriella utsläpp, men även från felaktig förbränning av sopor och fortsatta utsläpp från industrin.
Paradoxen är att en fiskrik kost, särskilt om fisken är fet, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Egentligen borde vi äta MER fisk. Samtidigt måste vi alltså kraftig begränsa intaget av fisk från vårt eget skärgårdshav.
Sverige har fått dispens att sälja fisk som ligger långt över EU:s tillåtna halter. För att folk inte ska äta för mycket av den feta fisken har Livsmedelsverket i uppdrag att informera om hur ofta vi kan äta den.
Men kunskapen om vad vi äter och hur ofta vi ska äta fisk fångad i Östersjön är dålig. När jag frågar runt bland mina vänner känner de flesta inte ens till rekommendationerna eller det faktum att vi äter fisk som inte klarar EU:s gränsvärden.
Visst har halten dioxin i Östersjöfisken minskat rejält de senaste fyrtio åren. Men minskningen går långsamt, enligt Naturvårdsverket.
För långsamt, kan man tycka. Med den nuvarande förbättringstakten tar det kanske 50 år innan vi kan äta vår egen fisk utan att känna den ångest som kvinnorna runt Olivia Larssons middagsbord kände.
Frågan är om vi någonsin kommer tillbaka till den oproblematiska lycka som det förr innebar att dra en strömming till middagen.