Rindö är unikt i skärgården vad gäller bredbandsutbyggnad i och med att det på ön redan finns fiberinstallationer, men bara ett fåtal abonnenter är anslutna. De anslutna är två mindre bostadsrättsföreningar samt förstås Vasallen, på det gamla regementsområdet som nu står inför en omvandling. Normalt bland de öar som arbetar för fiber så finns inga sådana installationer och de öarna blir därför mer prioriterade för statliga-/EU-bidrag.
Bredbandsföreningen på Rindö höll nyligen ett möte om bredbandsutbyggnaden för att reda ut begreppen. Representanter från Telias dotterbolag Skanova och Telia öppen fiber fanns på plats, samt Sune Fogelström från Sikos bredbrandsutbyggnadsprojekt.
Enligt dem kommer varken Televerkets gamla kopparnät eller de nya 4G-mobilnäten att klara av att leverera önskade tjänster utan att överbelasta näten, redan inom en inte alltför avlägsen framtid.
Föreningen Rindöbornas bredbandskommitté är i färd med att arbeta fram ett underlag för att föreningen ska kunna välja mellan alternativa vägar för att etablera ett fibernät på ön. Projektledare Charlotte Hellgren säger:
- Skanova finns ju redan på ön, samtidigt som det finns glesbebyggda delar av ön. Vi vet inte vart det landar, men vår strävan är att samma leverantör tar alltihop, säger hon och hänvisar till den stora potential som finns på ön.
Rindö har i dag 350 fastboende och ett stort antal fritidsboende, plus att befolkningen kommer att växa betydligt under de närmsta tio åren. En framkomlig väg som nämndes under mötet kan vara att söka en kombination av de olika lösningarna. Det skulle innebära att marknaden löser frågan på kommersiella villkor för de tätast befolkade områdena på ön, och byalagskonceptet tillämpas på övriga delar.
- Huvudsyftet med att dra fiber till Rindö är inte främst underhållning som Skanova pratar om. Utan att med en kraftigt ökande befolkning kommer även trafiken att öka, och då behöver vi ha en möjlighet att kunna jobba hemifrån med hjälp av fiber, säger Charlotte Hellgren.
150 intresseanmälningar har redan trillat in. Men lyckas föreningen få med de fritidsboende?
- För de med renodlade fritidshus är det tveksamt. Men många fritidshus blir fasta bostäder så småningom, och de vill vara med på tåget. Sen finns det förstås olika åsikter om mobilt bredband gentemot fiber, det har vi märkt.
Skarpö planerar att "kanalisera", alltså lägga fibern i marken, i samband med det pågående VA-arbetet på ön.
Fakta: Bredbandsutbyggnad
De alternativa vägarna för att etablera ett fibernät, inklusive tjänster, är:
- En operatör erbjuder sig att tillsammans med andra entreprenörer anlägga och driftsätta hela nätet (detta är en marknadslösning). Kostnaden debiteras direkt av de engagerade entreprenörerna.
- Ett byalag engagerar en projektör, en installatör samt operatör som i steg utför arbetet. Denna lösning kan väljas när "marknaden" inte är beredd att utföra arbetet enligt ovanstående process. Byalaget kan ansöka om bidrag för att på så vis närma sig den anslutningskostnad som marknaden debiterar i närmaste tätort.