Kommunen sade nej, länsstyrelsen sade nej, mark- och miljödomstolen sade nej, men till sist blev det ja! Två fastighetsägare har efter lång kamp nu fått strandskyddsdispens för att bygga ett fritidshus.
Två fastighetsägare på en ö i norra skärgården fick i januari 2016 avslag av bygg- och miljönämnden i Norrtälje på sin ansökan om strandskyddsdispens för att bygga ett 51 kvadratmeter stort fritidshus på fastigheten. Byggnaden skulle placeras mellan befintlig bostad 30 meter från vattnet och bryggan med sjöbod. Kommunen menade att byggnaden skulle utöka hemfridszonen och få allmänheten att avhålla sig ifrån att gå genom området. Fastighetsägarna överklagade beslutet till länsstyrelsen. Bland annat menade man att marken redan var ianspråktagen och att kommunens resonemang var orimligt.
Länsstyrelsen gick dock på kommunens linje och avslog överklagan. Detsamma gjorde mark- och miljödomstolen. Först när ärendet hamnade hos Mark- och miljööverdomstolen gjordes ett besök på platsen. Rätten kom då fram till att hemfridszonen inte skulle utökas med en ny byggnad. Villkoret var att byggnaden inte skulle förses med fönster som vetter mot allemansrättsligt området.
– De kom till slut ut och höll syn, det var nog det som gjorde att man vände. Det är väldigt avgränsat med skog vid sidan. Det är inget bra ställe att promenera på heller. Bara sten och alar ned till vattnet, säger en av fastighetsägarna.
Beslutet innebär inte att det är fritt fram att börja spika. I samband med ansökan om strandskyddsdispens begärdes även förhandsbesked om bygglov, något som nekades med hänvisning till strandskyddsreglerna. Mark- och miljööverdomstolen avgörande innebär att ärendet återgår till bygg- och miljönämnden.