
Senast en film visades på Blidö bio var innan pandemin. Så för många av besökarna på visningen av Håkan Bråkan, först ut av tre filmer förra helgen, är det allra första gången de ser en film här.
– Ska vi dra igång?
– Ja!
De senaste årens tvist – som Skärgården rapporterat om i flera artiklar – mellan de nygamla ägarna makarna Ulf Englund och Barbara Hendricks och deras forne kompanjon Magnus Allgulin är avgjord. Sedan i december har Englund och Hendricks tillsammans med engagerade öbor jobbat för att kunna ha konserter och filmvisningar igen. För ett par veckor sedan var det konsert och nu är det dags för storpremiär med tre filmer samma dag. Att salongen är lite sval bekymrar inte besökarna. De tycks ha sol i sinne liksom Håkan Bråkans pappa Rudolf i den ikoniska filmen Sunes Sommar, och kommer sportlovsmässigt klädda i jacka och mössa. Göte Lagerkvist som tillsammans med Magnus Ericsson sköter filmerna förklarar innan filmen rullar igång:
– Med dagens elpriser så – får vi lära oss att under vintern är det lite varma kläder som gäller. Tanken är att vi ska få ihop en filmklubb. Kom en halvtimme innan, ta en fika och prata lite. Det blir som idag två-tre filmer en gång i månaden till i maj, i juni kör vi två dagar. Sen kan man få till en seniorbio. Eller om någon av er har en privat film som ni vill visa?
Publiken skrattar.
– Det är jättemysigt att det kommit igång igen. Jag känner Ulf litegrann och är medlem i Blidö bio och sponsrar lite så det hålls igång, säger Richard Storjohann.
En trappa upp i maskinrummet är det varmare. Ruljansen sköts helt ideellt och nu söker man fler maskinister till sommarens visningar. Göte Lagerkvist har skött filmvisningarna på bion för några år sedan. Det har tagit ett par dygn för honom och Magnus Ericsson att få ordning på all teknik.
– Men tekniken är så mycket enklare än på de gamla filmrullarnas tid, säger Magnus Ericsson, gammal vän till Ulf Englund som har arbetat med ljudteknik på Stockholms stadsteater.
Göte Lagerkvist berättar om Blidö Folkets Hus första filmvisningar på 1920-talet.
– Då hade man en ambulerande biomaskinist. Han kom med båt och bar upp projektorn. Så började det.