Det femåriga fiskeförbudet i Lännåkersviken vid Gålö ser ut att ge önskad effekt: provfisken visar att både gös- och gäddbestånden växt till sig – men framför allt så finns det återigen fullvuxen fisk i området.
I närmare fem år har det varit helt förbjudet att fiska i Lännåkersviken och delar av intilliggande vatten. I övriga delar av Blista fjärd har det varit förbjudet att fiska under lekperioden på våren.
För att följa eventuella effekter av förbudet har forskarna två gånger om året provfiskat i området. Även om man ännu inte är färdig med sina analyser, berättar Ulf Bergström, forskare vid SLU:s kustlaboratorium i Öregrund, vad man hittills sett:
– Vi börjar se positiva trender, det blir mer gös och framför allt mer vuxen fisk.
Även gäddan visar samma tendenser.
– Tidigare undersökningar visar att det varit relativt gott om ung fisk men så fort man kom upp emot 40 centimeter, som är minimimåttet, så försvann fisken. Men nu börjar det finnas en del större fisk också. Så det går i rätt riktning.
Som jämförelse har man även provfiskat i Askviken, ett liknande område på andra sidan Gålö, där fisket inte haft några restriktioner. Och där har man inte kunnat se någon förstärkning av bestånden.
Lännåkersviken är en viktig lek- och uppväxtplats för många av skärgårdens fiskarter och till skillnad från de problem man ser i ytterskärgården har man inte kunnat se några reproduktionsstörningar här. Problemet har varit det höga fisketrycket, som resulterat i brist på fullvuxna fiskar.
Gösen trivs som bäst i det grumliga vattnet inne i Lännåkersviken och Blista fjärd, men när beståndet växer och konkurrensen om födan ökar, sprider den sig till omkringliggande områden. På frågan om ett fiskeförbud på så sätt kan gynna fisket, svarar Ulf Bergström:
– Det är en svår fråga vi kommer att försöka svara på i slutrapporten. Det kan ju gynna fisket på flera sätt, ett sätt är att man ser till att beståndet inte kraschar. Det föreföll vara på väg väldigt brant nedåt innan fiskeförbudet.
I slutrapporten kommer man även försöka utvärdera hur effekterna av sälens och framför allt skarvens födosök i området slår.
– Det är rätt mycket fågel inne i vikarna under vårperioden, under lektid, däremot inte under sommaren.
Lännåkersviken blev det fjärde fiskefria området som på regeringens uppdrag inrättades 2010. Vid årsskiftet upphör förbudet att gälla och frågan är förstås om det blir någon fortsättning?
– Vi kommer att inleda diskussioner kring hur det ska fortsätta, säger Ulf Bergström och nämner fiskevattenägare, myndigheter och andra intressegrupper.
– Jag tycker att det skulle vara synd att släppa det helt öppet igen för då går bestånden antagligen i samma riktning som tidigare. Jag hoppas att vi kan fortsätta skydda bestånden från överfiske, allt annat vore väldigt dumt. Samtidigt har jag stor förståelse för att de lokalt boende gärna vill kunna fiska på sina hemmavatten.