Brandstationen på Ljusterö har under sommaren haft ändrad minimibemanning och saknar befäl. Nu satsar de på nyrekrytering och vidareutbildning av befintlig personal.
– Vi behöver två befäl till. Situationen är ansträngd och vi jobbar aktivt med att rekrytera, säger Niklas Nordenskär, avdelningschef på Storstockholms brandförsvar.
Ljusterös brandstation är en RiB-station (Räddningspersonal i beredskap) med behov av minst tolv anställda – ett befäl och två brandmän i varje grupp roterar med beredskap var fjärde vecka. Under sommaren har tre ur personalen varit sjukskrivna och man har temporärt genomfört en förändring i minimibemanningen där man godtagit en brandman på schemat, något som Mitt i Södra Roslagen rapporterat om.
– Vi är i ett läge där vi på grund av rekryteringssvårigheter har gått ner till endast en brandman i tjänst, men vi har i praktiken inte behövt det. Vi har som lägst varit två personer. Ibland har befälet kommit från annan plats, säger Niklas Nordenskär.
Flera av brandmännen har ställt upp med extra beredskapsveckor, och ibland har heltidsarbetande brandmän från andra stationer bemannat Ljusterö.
– Det är ett pussel och ett känsligt skede men jag är ändå positiv.
Nu är en av de sjukskrivna tillbaka i tjänst, men fortfarande behövs fler i styrkan och stationen har bara två befäl. Det innebär att två av fyra veckor får befäl från andra stationer leda insatsen på distans innan de hunnit fram. Från Åkersberga tar det 19 minuter till Östanå färjeläge.
Inställelsetiden för brandmännen är tio minuter dygnet runt, vilket innebär att du behöver bo och arbeta på ön. Rekryteringsproblematiken tror Niklas Nordenskär beror på att öborna reser längre och inte är kvar på ön i samma utsträckning, men han ser ändå möjligheter att skräddarsy schemat för att fler ska kunna ställa upp.
Brandförsvaret kommer bedriva en rekryteringskampanj den 9 september och öppna upp stationen så man kan lära sig om yrket. Tre nya personer har i dagsläget visat intresse. Niklas Nordenskär uppmanar fler att kontakta brandförsvaret.
– Den som är intresserad måste först genomföra fys-tester och sedan lägger vi upp en individuell utbildningsplan. Problemet är inte att de som söker inte uppfyller de fysiska kraven, utan vi skulle vilja ha fler sökande. Vi behöver ständigt se över testerna men inte från rekryteringsperspektiv. Det är ju en arbetsmiljöfråga i grunden, att man ska klara av arbetsuppgifterna.
De kommer även att skicka befintlig personal på befälsutbildning, då befälen behöver ha yrkeserfarenhet.
Finns det risk att stationen läggs ner?
– Nej, det ser inte jag. Vi har en dialog med politiken och vi ska ha en station på Ljusterö. Vi har en tydlig inriktning om att komma tillbaka till en normal nivå. Ambitionen är att i början på nästa år sluta med den temporära minimibemanningen.