
Sjömackarna på Ingmarsö och Möja kan tvingas att stänga efter en tillsyn från brandmyndigheten.
Efter att Skärgården uppmärksammat att Gräddö sjömack av Norrtälje räddningstjänst förelagts att stänga av bränslepumparna när macken är obemannad under högsäsong visar det sig att flera andra sjömackar fått liknande besked. Möja konsumtionsförening, som driver två obemannade sjömackar på Möja och en på Ingmarsö, har vid en inspektion av Storstockholms Brandförsvar fått anvisning om att stänga pumparna under högsäsong. Föreningen har skriftligen motsatt sig kravet. Beslutet kan få allvarliga konsekvenser för verksamheten om det blir verklighet.
– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det är redan svårt med ekonomin på sjömackar, det ger så lite intäkter och många tycker det är dyrt nog ändå med bränsle. För oss är det inte klart om vi klarar pålagan att behöva ha en anställd. Jag ser det här som ett direkt hot mot alla sjömackar i skärgården om det genomförs fullt ut, säger ordförande David Samuelsson.
Räddningstjänsten hänvisar i sina rapporter och beslut till en handbok från 2015 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger att det är olämpligt att båtägare tankar vid obemannade sjömackar under högsäsong. David Samuelsson tycker det är konstigt att brandmyndigheterna använder sig av handboken i sina beslut.
– Det är inget myndighetsdokument och dessutom när man ringer MSB så säger de att det är brandförsvaret som tar beslut. Mackarna utgör en jätteviktig samhällsservice för dem som bor och verkar i skärgården.
David Samuelsson menar att man istället kan öka säkerheten exempelvis genom tekniska lösningar som kameraövervakning och nödstopp med larm.
Elin Bohman, pressekreterare vid MSB, säger att handboken inte ska uppfattas som kravställningar.
– Formuleringarna är sätt att lösa hanteringen vid sjöbensinstationer. De är inte krav och därför kan man inte se det som ett förbud. Det är inte MSB:s uppgift att sätta upp förbud, sådant regleras i lagstiftning. Det finns planer på att skriva om denna texten, den har några år på nacken och det är alltid bra att se över formuleringar.
Det finns inga lagar som förbjuder sjömackar att erbjuda obemannad tankning under högsäsong. Däremot finns ett aktsamhetskrav i lagen om brandfarliga och explosiva varor som säger att den som hanterar brandfarliga varor ska vidta de åtgärder som behövs för att förhindra, förebygga och begränsa skador. Frågan har diskuterats inom Sveriges största båtorganisation, Svenska Båtunionen.
– Principiellt är det viktigt att båtägare har tillgång till bränsle oavsett tid på dygnet. Det är olyckligt om lokala eller regionala brandmyndigheter tolkar regelverket på ett sätt som gör det problematiskt för båtägare att tanka sina båtar, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen.
Skärgården har sökt ansvariga vid Storstockholms Brandförsvar.