Enligt nya siffror så har befolkningen på öar utan fast landförbindelse i skärgården ökat de senaste tretton åren. I topp ligger Vaxholm med över 200 nya öbor. Sämst går det för Värmdö, vars öbefolkning minskat med 81 personer.
Vi har idag ungefär 500 fler bofasta på öar utan landförbindelse i länet jämfört med 2001, visar statistik från Statistiska centralbyrån. Om man enbart tittar på skärgårdskommunerna Haninge, Värmdö, Vaxholm, Nynäshamn, Österåker och Norrtälje så är siffran lite blygsammare, 174 fler personer bor på öar idag. Statistiken kan dock vara lite missvisande, det är bara Vaxholms och Österåkers kommuner som ökat, övriga kommuner har färre öbor idag.
Den kommun som procentuellt tappat flest öbor är Nynäshamn, som endast har tre öar, med fast befolkning Bedarön, Krokskär och Öja.
– Det är flera äldre som har dött och två familjer har flyttat. På Krokskär och Landsort äger Fastighetsverket marken, så husen står på ofri grund. Det har inte tillkommit någon bebyggelse och när fastboende säljer så blir det fritidsbostäder, säger Maria Landin, samhällsbyggnadsstrateg på Nynäshamns kommun.
För Nynäshamns del har det inte gjort någon skillnad i antal bofasta att man dragigt bredband till Öja. Även i Värmdö har öbefolkningen minskat. Annica Lempke, utredningschef på Värmdö kommun, säger att det inte finns någon speciell förklaring till siffrorna, utan att det är en generell minskning. Störst ökning av öbefolkningen har Vaxholms kommun, där är situationen omvänd från Nynäshamn, fritidsbor blir färre, öbor fler.
– På östra Rindö har man påbörjat omvandlingen av regementsområdet till civilt område med bostäder. På Skarpö, Rindö och Tynningö flyttar folk ut i gamla sommarvillor eller fritidshus. Att färjan till Tynningö blev statlig bidrog också till att några flyttade ut, säger Susanne Edén, stadsbyggnadschef i Vaxholm.
Andra förklaringar, tror Susanne Edén kan vara att en del öar i Vaxholm har, eller snart ska få, kommunalt vatten- och avlopp.