Ute till sjöss och sugen på en margherita? Inga problem. Nu utvidgar Nathan Nuzzo och Enikö Pongracz sitt matbåtskoncept med skärgårdens allra första pizzabåt.
– Vi vill göra något som skapar mer liv i skärgården, säger Nathan Nuzzo.
Idén om en flytande pizzeria föddes ur en kärlek till deg.
– Jag älskar allt gjort av deg. Redan som fyraåring åkte jag till bageriet klockan tre på morgonen för att hjälpa till att baka croissanter och baguetter, berättar Nathan Nuzzo, som är född och uppvuxen i Frankrike.
Samtidigt älskar han skärgården och sjöliv. 2018 startade han tillsammans med flickvännen Enikö deras första matbåt – Madam Flod – som serverar crêpes och galetter till hungriga besökare runt om i skärgården. Att ta steget till att även börja baka pizzor till havs kändes självklart.
Den nya båten, med namnet “Flytande Deg”, sjösattes i början av juli. Nathan och Enikö har byggt den själva från scratch ovanpå ett katamaranskrov under vintern och våren – en utmaning mitt under en brinnande pandemi;
– Vi hade beställt material från hela världen, och det var tufft att få alla komponenter till Sverige från Kanada, Korea och Kina bland annat. Alla våra kylskåp kom precis när Italien var på väg att stänga sina gränser, berättar Nathan Nuzzo.
Hittills har pizzabåten hunnit med besök till bland annat Stavsnäs, Gustavsbergs hamn och Tranholmen, och responsen har än så länge varit positiv. Då många redan kände till Madam Flod var intresset stort för den nya båten redan från start.
– Vi har haft många gäster redan från första dagen, vilket är jätteroligt. Pizzor tar lite tid och det gäller att inte bli för stressad när det blir kö på kajen; vi vill inte leverera en dålig pizza.
Den största utmaningen handlar om logistik, menar Nathan Nuzzo. Den speciella “leoparddegen“, som bildar svarta fläckar vid gräddning och som kännetecknar den napolitanska pizzan, är känslig och behöver vila i kyl i två dygn. Dessutom är det klurigt att få ordning på varuleveranserna när man har en krog som ständigt flyttar omkring utan fast adress.
Nathan och Enikö siktar på att vara ute och baka pizza i några veckor till. Men någon förutbestämd rutt eller tidtabell finns inte.
– Det blir väldigt spontant eftersom vi anpassar oss efter vädret, framförallt. Man får hålla koll på våra sidor på Facebook och Instagram!
Är det slut med crêpes nu?
– Nejdå! Nästa sommar siktar vi på att ha båda båtarna igång. Men vi är bara två personer, så vi kanske kommer behöva ta in lite extra hjälp.
Själva har de inga planer på att sluta laga mat till sjöss.
– Vi älskar det här, det är en livsstil.