
Stiftelsen Initiativ Utö är deltagare i “Network Nature” som är ett nordiskt initiativ för naturbaserade lösningar för att återställa ekobalansen. I april lägger de i en flytande våtmark som ska rena havsvatten från fosfor.
– Nature based solutions handlar om att naturen själv renar. Man försöker komma bort från kemikalier, säger Thomas Hjelm, initiativ Utö.
Nordiska ministerrådet har lanserat ett fyraårigt program för att finansiera åtta pilotprojekt i sju nordiska länder. Syftet är att skapa möjligheter för ett utvecklat lokalt, regionalt och internationellt samarbete för att maximera effekten och spridningen av naturbaserade lösningar. Projektet finansieras av EU-kommissionen under programmet Horizon 2020. Målet är att göra Norden till den mest hållbara regionen i världen 2030.
Ett av projekten är de flytande våtmarkssystemen på Utö, som ska ta bort överskott på fosfor ur havsvattnet i Stockholms skärgård.
– Vi har tillsammans med KTH ett projekt med flytande våtmark utanför den existerande våtmarken, säger Thomas Hjelm, Initiativ Utö.
Han förklarar skillnaden mellan våtmarker och flytande våtmarker:
– Våtmarker är bra gäddfabriker och renar vatten som rinner från land ut i sjön. De flytande är till för att fånga fosfor som redan finns i sedimentet på havsbotten. Man pratar om döda havsbottnar men det är inte helt dött. Det finns bakterier som lever i syrefria miljöer. Men när det blir syrefritt släpper den kemiska bindningen som fosfor har med järn. Fosfor gödslar algerna så vi får en extra skjuts på övergödningen.
På Utö kommer en flotte läggas ut, med sensorer som mäter vad som finns i vattnet.
– Vi ska ha växter som ska fånga fosfor. Det ska installeras i april.