Efter hårda strider i domstol beviljade Vaxholms kommun skolskjuts för öns alla barn under vintermånaderna. Från 1 mars förväntas barn från elva år och uppåt att ta sig till skolan på egen hand. Föräldrarna anser dock fortfarande att vägarna är för farliga och kräver nu att kommunen utvidgar servicen.
Vaxholms kommun har i årtionden klassat färjeläget på Rindö och Skarpövägen som icke trafiksäkra för gående och cyklister. Våren 2019 införde kommunen nya skolskjutsregler då man ansåg att barn från mellanstadiet och uppåt var trafikmogna nog att klara att ta sig själva till skolan. Man har även gjort en utredning av vägarna där man konstaterat att dessa är tillräckligt trafiksäkra. De nya riktlinjerna har inneburit att färre barn från Skarpö, Karlsudd, Rindö, Kullön och Bogesund beviljats skolskjuts, vilket upprört många föräldrar som i vissa fall även drivit saken i domstol. Några av dessa har då fått rätt mot kommunen som tvingats erbjuda barnen skolskjuts under vinterhalvåret. Övrig tid förväntas barnen klara att på egen hand ta sig till skolan, alternativt låta föräldrarna själva ombesörja skolskjutsen.
Katarina och Michael Carlssons son Oliver, 13 år, är en av de barn som drabbats. Hans föräldrar är mycket upprörda över beslutet, som innebär att de nu själva måste skjutsa sin son till skolan från 1 mars till 31 oktober. Att kommunen nu påstår att vägen plötsligt är trafiksäker stämmer inte, menar de, eftersom de anser att den tekniska utredning som kommunen gjorde av trafikförhållandena är bristfällig.
– Den väg som Oliver och andra barn har att gå till busshållplatsen är trafikfarlig under vinterhalvåret eftersom det inte finns gångbana och bara begränsat gatljus längs sträckan. Det är omöjligt att gå längs vägen på grund av mörker och halkrisk, säger Katarina Carlsson, som menar att skolskjutsen borde erbjudas året om men i synnerhet mars och april då det fortfarande är dåligt väglag och kan snöa.
Tillsammans med många andra föräldrar har paret i månader försökt att få Vaxholms kommun att ta sitt ansvar då de menar att man inte följer skollagen.
– Vi är ursinniga, det här strider ju mot barnkonventionen. Det borde vara samma bedömning för barn i grundskolan oavsett ålder. Men de verkar inte bryr sig. Det här kommer knappast att gynna kommunen, för ingen barnfamilj vill flytta hit när det ser ut så här, säger Katarina Carlsson.
Hon menar att det enda kommunen gjort för att förbättra situationen är att sätta upp 30-skyltar och några lyktstolpar längs vägen, vilket hon och de andra föräldrarna anser inte räcker.
– Det är fortfarande dold sikt och det finns ingen trottoar, så det behövs fler åtgärder, säger hon.
Lena Svensson, administrativ chef på Barn- och Utbildningsförvaltningen i Vaxholm, säger att de nya reglerna från våren 2019 tillämpats efter att kommunen gjort en utredning kring hur vägavsnitten ser ut i Vaxholm och kring åldrar.
– Vaxholm hade tidigare tillämpat riktlinjer som inte följer skollagen. Så vi har tittat på vad skollagen säger och vad gäller i övriga landet så att vi har en likvärdig och rättvis bedömning. Vi har även tittat på åldrarna, hur mogen man är att befinna sig i trafiken. Tidigare hade vi samma bedömning för de äldre barnen i högstadiet, men det är ju skillnad mellan att gå i årskurs 1-3 jämfört med årskurs 7-9, säger hon.
Angående utredningen av vägförhållandena, skriver Lena Svensson till tidningen, att man sänkt gränsen till 30 kilometer i timmen och att vägen därför bedöms som säkrare nu.
Undersökning har skett även inne på Skarpö där hastigheten är 30 km/h. Sikten bedöms där vara tillräckligt god kopplat till hastigheten som råder. Vid bedömning av trafikförhållanden tas hänsyn till hur väglaget ser ut när det är mörkt och vinter, skriver Lena Svensson.
Hur ställer ni er till kravet om skolskjuts för samtliga barn under hela eller åtminstone en större del av året – är detta möjligt?
Alla elever har rätt att ansöka om skolskjuts och prövas i varje enskilt fall. En kommunal myndighet har som krav att följa lagar och riktlinjer vid beslut och när det gäller beslut om skolskjuts så regleras dom av skollagen och gällande riktlinjer förskolskjuts i Vaxholms stad. Ett beslut om skolskjuts ska bedömas rättvis och likvärdigt för alla barn som myndigheten ansvarar för, skriver Lena Svensson.