Östersjöns bottnar är i dåligt skick. Nu lanserar ett företag i Södertälje en ny teknik för att syresätta bottnarna och därmed minska övergödningen i havet. Men metoden är omstridd.
Ecomb Ocean Recycle kallar sin teknik för mobil syresättning: små bubblor (mikrobubblor) med syre sprids nära botten via en slang från ett fartyg
Fartyget, en katamaran, ska drivas med en elmotor som får energi från vindturbiner och solceller på däck, enligt Ecomb Ocean Recycle.
– Vi har tecknat en avsiktsförklaring om samarbete med Forum Östersjön och Burgsviken Utveckling AB. Tanken är att bubbeltekniken ska prövas runt Burgsvik på Gotland, säger Ecombs vd Ulf Hagström.
Det finns idag teknik som genom fasta installationer pumpar ned syrerikt ytvatten i rör till botten. Mikrobubbeltekniken, som Ecomb skulle använda sig av, är etablerad i USA, där metoden används främst i sjöar.
Men att syresätta havsbottnar i havet för att försöka binda fosfor (som frigörs ur syrefria bottensediment) och därmed minska övergödningen av havsvattnet är en kontroversiell teknik.
Michelle McCrackin, limnolog (läran om inlandsvatten, det vill säga vanligen sötvatten, men även salt och bräckt vatten) och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum skriver:
– Det finns i dagsläget inget som tyder på att några av dessa tekniker kan fungera i stor skala. Det är därför viktigare att stödja det arbete som syftar till att minska tillförseln av näringsämnen från land till hav.
Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs Universitet, delar inte den uppfattningen. Sedan 2009 är han seniorprofessor och har under denna tid bland annat forskat och gjort experiment på hur man kan rehabilitera havsområden som blivit syrefria på grund av övergödning.
– Det går att reparera Östersjön och på femton års tid komma tillbaka till nivåerna på 1950-talen, säger han.
Samtidigt pekar Anders Stigebrandt på en rad förutsättningar som måste till om man ska använda den här typen av geoteknik med framgång:
– Först måste du dokumentera att tekniken fungerar, både teoretiskt och praktiskt, du måste också dokumentera vetenskapligt vilka problemen är och visa att just syresättningsmetoden är bästa lösningen.
– När vi gjorde försök i Byfjorden på Västkusten gjorde vi också en matematisk modell. Det är viktigt för att kunna dimensionera tillförseln av syre och hur tillförseln ska ske.
– Du måste också göra en miljökonsekvensbeskrivning av hur syretillförseln påverkar det marina livet.
Ecomb arbetar i dag med rökgasrening av fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn med hjälp av den egna tekniken Ecotube, där man bland annat använder sig av luftstrålar för att rena rökgaserna.
Än så länge har företaget ingen detaljerad dokumentation över hur den nya Ocean Recycle-tekniken skulle fungera. Ecomb har inte heller tagit fram någon matematisk spridningsmodell.
– Men vi räknar med att ha ett demonstrationsprojekt klart nästa år så vi kan visa hur tekniken fungerar, säger Ulf Hagström.
För att klara det räknar Ulf Hagström med att bolaget behöver investera fem miljoner kronor i projektet. En insamling (crowdfunding) via FundedByMe har hittills gett 700 000 kronor.
Text: Jonas Hållén