Haninge kommun går vidare med förslaget om att sälja vandrarhemsfastigheten på Fjärdlång.
– Jag ser bara fördelar, säger Sven Gustafsson (M), KSO.
Som Skärgården tidigare har rapporterat ska Haninge kommun utreda en försäljning av vandrarhemmet på Fjärdlång. Förra måndagen var frågan uppe på kommunstyrelsens sammanträde. I uppdraget som nu ska ges till kommundirektören står att en försäljning ska utredas och genomföras, med villkor att fastigheten ska användas för det som reservatsbestämmelserna anger, det vill säga för vandrarhemsverksamhet och friluftslivets behov.
Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att eftersom kommunen inte avser driva varken camping eller vandrarhem på Fjärdlång finns ingen anledning att äga det.
– Det är inga konstigheter. Då är det bättre att vi säljer fastigheten till någon som har både tid, lust och ork att driva en sådan verksamhet.
Förslaget har rönt protester och en namninsamling har startats av en grupp sommargäster som vill stoppa försäljningen. Den har i dagsläget samlat nära 800 namn.
– Jag har sett namninsamlingen men det är väldigt få som har anknytning till Haninge. Det är enkelt att samla in en massa namn för att man ska ha kraftigt subventionerad övernattning i skärgården, men jag bedriver ingen politik som står bakom sånt. Jag kan lova att de allra flesta skattebetalare i Haninge, om de visste hur mycket pengar som malts ner i den verksamheten, inte har den minsta lust att betala för det.
Hur mycket pengar har malts ner?
– Som jag förstår, förutom de kostnader som kommunen haft för att äga och underhålla de här fastigheterna så har entreprenören fått cirka 700 000 kronor om året för att driva verksamheten och får sen behålla det han drar in. Vi sysslar inte med sånt i den här kommunen, inte under min ledning.
Däremot finns ingen avsikt att förändra verksamheten till något annat än att vara just vandrarhem, säger Sven Gustafsson.
– Det står till och med inskrivet i naturreservatsföreskrifterna.
Ser du någon risk för att det blir svårt att säkerställa att det upprätthålls, om man säljer till en privatperson?
– Det är länsstyrelsen som bestämmer. Snarare så behandlas privatpersoner mer styvmoderligt än kommunen, så det finns absolut ingen risk att det skulle bli privatisering för eget boende, som en del tror. Det är bara nonsens. Jag ser bara fördelar, för skattebetalare, för kommunen och för turister i övrigt.