Karklöborna vill bevara öns unika natur- och kulturlandskap och har kontaktat länsstyrelsen i hopp om att myndigheten ska se över möjligheterna att köpa en anrik jordbruksfastighet på ön. Fastigheten gränsar både i norr och söder till Karklö naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen och nu vill Karklöborna att marken införlivas i reservatet.
Ön har en historisk lång tradition av lantbruk som sträcker sig tillbaka till medeltiden och landskapet består till stora delar av ängar och betesmarker. Nu oroar sig öborna för att för försäljningen ska leda till avstyckningar och exploatering. De har bildat Karklörådet för att se över möjligheterna att bevara öns natur.
– Vi har haft ett möte här där representanter för flertalet fastigheter på ön var på plats och vi är eniga om att det vore bra om länsstyrelsen kunde köpa fastigheten och på så sätt skydda markerna, säger Karin Lund ordförande i Karklörådet.
Anledningen till oron är att jordbruksfastigheten med flera byggnader och 35,2ha tomt ligger ute till försäljning för 28,5 miljoner kronor och marknadsförs hos mäklaren som ett fritidshus.
Idag bedrives ett småskaligt jordbruk med betande kor och vid en försäljning finns risk att den befintliga betesdriften upphör och landskapet växer igen.
– Det har varit betande djur här sedan mycket lång tid tillbaka och det är klart att vi inte vill ha igenvuxna marker, säger Lund.
Öborna ser en fara för att en försäljning på längre sikt kan få en negativ inverkan inte bara på den aktuella fastigheten utan även på naturvärdena i det omkringliggande reservatet. Thomas Elmqvist som är fastboende på ön, professor i ekologi vid Stockholms universitet och uppvuxen på ett litet lantbruk driver det småskaliga jordbruket som arrendator och ansvarar även för en del av skötseln i det befintliga naturreservatet. Hans förhoppning är att han ska kunna fortsätta vårda markerna på fastigheten även framöver.
– Jag hoppas vi kan hitta en lösning som gör att öns karaktär kan bevaras och som alla inblandade blir nöjda med, men jag kan omöjligt själv köpa fastigheten till det priset, säger Elmqvist.
Om Karklöbornas önskan om att länsstyrelsen ska gå in som köpare och göra naturreservat av det går i uppfyllelse, skulle ett större sammanhängande område med naturskydd skapas. Då skulle olika habitat på Karklö knytas ihop och även sammanlänka till reservaten på Gällnö.
Men ett köp av länsstyrelsen är en längre process.
– Vi behöver först inventera området och komma överens med Naturvårdsverket som är de som ska betala. Det här görs så pass sällan att det är svårt att veta hur lång tid det kommer ta, säger Kristina Jiselmark på länsstyrelsen.
Familjen som äger fastigheten ser det därför inte som ett önskvärt alternativ då de dras med höga kostnader för att upprätthålla fastigheten.
– Vi har inte tid och ork och familjens nästa generation är inte intresserade, säger Marie Nilsson Fogelström.
Stine Christophersen text & foto