För långt till den alternativa förskolan och samhällsekonomiska konsekvenser. När föräldrarna fått lägga fram sina synpunkter står det nu klart: Köpmanholms och Björkö-Arholmas förskolor kommer inte att stängas.
– Det var viktigt att träffa föräldrarna och få höra om verkligheten, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden i Norrtälje kommun.
Ett sjunkande antal förskolebarn fick Norrtälje kommun att skriva ett tjänsteutlåtande om att lägga ner Köpmanholms och Björkö-Arholmas förskolor. Men underlaget i tjänsteutlåtandet saknade viktiga aspekter som vilka konsekvenser det får för de drabbade och skickades därför på återremiss. Under veckan har föräldrarna bjudits in till föräldramöten och fått förklara vad en nedläggning skulle innebära. Föräldrarnas och andra medborgares synpunkter har fått politikerna att ändra sig och de vill redan innan återremissen nu lugna oroliga föräldrar med beskedet att förskolorna blir kvar.
”Genom de föräldramöten som genomförts har vi nu fått den information som vi kände saknades. Det har övertygat oss om att det låga antalet barn på Köpmanholms förskola och Björkö-Arholma förskola bara är tillfälligt och att vi tillsammans kan hjälpas åt för att öka antalet barn igen”, skriver Allians för Norrtälje.
Skärgården deltog i föräldramötet på Köpmanholms förskola den 30 september. Flera föräldrar poängterade att resor till och från förskolan i Frötuna kan innebära fyra timmar i bilen per dag.
– Har ni barnperspektivet? Många har syskon i Köpmanholms skola. Ska vi flytta dem också? Då kan vi ju stänga skolan också.
– Det här har inget med skolan att göra, menade Helen Osbeck, verksamhetschef.
Men så såg inte föräldrarna på det.
– Ni tänker fel. Att lägga ner är att krossa hela Yxlan och Blidö. De barn som börjar förskola i Frötuna kommer börja skolan där.
– Vi hade aldrig flyttat hit utan förskola och skola. Ni får skattebetalare hit också, inte bara fritidsboende.
På mötet diskuterades förskolan Uteleken på Blidö som startade 2012, dit 10-15 barn flyttade från Köpmanholm. Men föräldrarna som bor på Yxlan ser inte Uteleken som ett bra alternativ heller.
– Vi förstår att det går inte bara att säga att det är tre kilometer till Blidö, det är en färja emellan, säger Robert Beronius.
Ett lågt antal barn är både ett ekonomiskt och pedagogiskt bekymmer. Men föräldrarna på Köpmanholm ville istället lyfta fram att den viktiga interaktionen med skolbarnen på Köpmanholms skola.
– Det står i läroplanen att man ska lära sig samarbeta med människor och lära sig hantera konflikter, och det är bra om man är en grupp. Men de träffar ju flera barn på fritids till exempel, säger Robert Beronius.
Efter de båda mötena ser politikerna att många av föräldrarna både bor och verkar på öarna. De har ingen egentlig anledning att lämna ön.
– Hade alla föräldrar jobbat i Norrtälje hade det kanske inte varit något problem. Jag vill verkligen trycka på att föräldrarna resonerat bra och inte bara ur sitt eget perspektiv. På Björkö resonerade man också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Några sa att de är inflyttade och att med de skatteintäkter kommunen får från dem så bär de kostnaden själva för den här förskolan, säger Robert Beronius.
I tjänsteutlåtandet stod att barnen skulle flyttas till Frötuna eller Länna respektive Älmsta förskolor.
– Men det som inte stod där är att Frötuna och Älmsta har kapacitetsbrist. Det lyftes inte fram i tjänsteutlåtandet. Det hade i så fall blivit en dominoeffekt, att Älmstabarn fått åka till Söderbykarl, säger Robert Beronius.
Robert Beronius ser också att de kan dra lärdom av detta om något liknande uppstår i framtiden.
– De hade kanske accepterat om vi kunnat erbjuda ett alternativ, till exempel dagmamma. Men vi kan inte bara lämna besked om att vi kommer stänga. Det är en lärdom vi kan dra.