
Roslagens Sjöfågelförening bjöd i söndags in till minkjaktskurs på Marholmen. Det är starten på en satsning för att samordna minkjakten i skärgården.
Per-Arne Åhlén, biolog på Jägareförbundet startade i höstas ett stort minkprojekt och kommer under ett antal år framöver att jobba med, vad de hoppas är, storskalig och kostnadseffektiv minkutrotning.
– Ungefär hälften av de vuxna minkarna dör varje år och dödligheten för årsungar ligger mellan 70 och 90 procent. Så kan vi bara öka dödligheten för årsungarna, ganska direkt när de kommer ur gryten, så kommer populationen att krascha, säger Per-Arne Åhlén.
Tillsammans med ett Nyzeeländskt företag har han utvecklat en helautomatisk fälla som sätts upp en bit över marken. När minken lockats in i fällan, skjuts en bult genom huvudet på den.
– Sen ramlar minken ut och fällan laddar om, medan naturens egna asätare tar hand om skötseln. Vi kommer att jobba med projektet i Lofoten i Norge, i skärgården mellan Umeå och Vasa och i våtmarksområden längs Umeälven, fortsätter Per-Arne Åhlén.
Robert Nathanson, jaktansvarig Stora Nassa, var också på plats för att prata om hur man där jobbar med aktiv jakt på mink med hund.
– Vi är två båtlag med cirka tre-fyra personer och minst två hundar i varje båtlag. När vi kommer i land släpper vi hundarna, som oftast hittar minken max 20 meter från strandlinjen. När hunden skäller, rusar man dit och ställer upp. Man har ingen aning om var minken ska gå, även om den oftast vill till vattnet. Säkerheten är otroligt viktig. Vilka är de förbjudna skjutvinklarna och var får man skjuta? Ibland får hundarna fram minken, men ibland gömmer den sig under en sten och då får man försöka få ut den med spett eller kofot.
Om minken inte kommer fram används en slang för att blåsa luft på minken. Om det inte fungerar hämtar man en lövblås, som kräver ett personligt tillstånd från länsstyrelsen för att få användas vid minkjakt.
– Man kan också lysa med ficklampa. Minkarna är väldigt nyfikna och tittar fram och då skjuter man minken i huvudet med ett finkalibrigt gevär eller om man har tillstånd för en grytrevolver eller grytpistol, säger Robert Nathanson.
De senaste åren har man skjutit 14-20 minkar under vårjakterna.
– Vi märker att det blir svårare för oss och hundarna att komma upp i resultaten på vårjakten. Det är häftigt att vi märker en skillnad. Måsen, tärnor och flera andra sjöfåglar kommer tillbaka. Men jaktformen kräver att man har pålitliga hundar och har med sig jägare man verkligen litar på.
Torsten Mörner ordförande för Roslagens Sjöfågelförening betonar vikten av att få med hela skärgården i minkjakten.
– Vårt arbete blir att få kontaktpersoner över hela skärgården och ha fler kurser för det är viktigt att vi utbildar jägarna. Det är ett kunskapslyft för skärgården.