I förra veckan sattes 500 smågäddor ut i ytterskärgården.
– Vid sidan om lanseringen av Stockholms fiskmarknad var detta min hittills roligaste dag på jobbet, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.
I påskas var länsstyrelsens fiskekonsulent Henrik C Andersson nere i Sörmland och fiskade lekgädda. Fiskarna kramades på rom och mjölke som sen fraktades upp till Svensk Fiskodlings anläggning på Ljusterö.
I förra veckan sattes 500 gäddungar, sju centimeter långa, ut i ytterskärgården.
– Det är bra för att vara första försöket, säger Henrik C Andersson.
500 kanske inte låter så imponerande men i och med att de en månad gamla fiskarna har passerat de mest kritiska faserna motsvarar det förmodligen 10 000-tals om inte 100 000-tals nyckläckta yngel, uppskattar Henrik C Andersson. Dödligheten är extremt hög i början av gäddynglens liv. Gäddungar på sju centimeter är redo att äta småfisk, vilket det finns gott om i den flad där gäddorna satts ut.
Bakgrunden till projektet är att gäddan i princip försvunnit från ytterskärgården under de senaste 20–30 åren. Varför vet forskarna inte riktigt men det kopplas ofta till storskaliga ekologiska förändringar i uthavet. Och eftersom frånvaron av rovfiskar som gädda tros leda till att effekterna av övergödningen förstärks, skapas en negativ spiral med igenväxta vikar och grumligt vatten som följd. Om man lyckas återetablera gäddan i ytterskärgården hoppas man att klart vatten och friska blåstångsbälten åter ska kunna ses i vikarna.
Förr odlades gädda ofta i dammar men anläggningen på Ljusterö är ett helt slutet inomhussystem där man har full kontroll över temperatur och mattillförsel. Mikael Björk och hans kollegor som driver anläggningen är vana gösodlare, men gädda har de inte försökt sig på förut. Bland annat befarade man kannibalism men det såg man mycket lite av.
– Det här var mycket lättare än att odla gös, tyckte de enligt Henrik C Andersson.
När metoden nu har visat sig fungera hoppas länsfiskekonsulenten kunna skala upp projektet till nästa vår. I anläggningen på Ljusterö finns det plats för 40 000 gäddungar och i princip är det inte mer arbetskrävande att odla 40 000 än 500 gäddor. En förutsättning är dock att det går att hitta pengar till projektet, något som i skrivande stund saknas.
Ett annat kritiskt moment är svårigheten att få tag på rom och mjölke från lekmogna gäddor. De fiskar som fångades i våras togs med spö, vilket visade sig vara en ineffektiv metod. För att kunna skala upp projektet krävs att man tar hjälp av någon som kan fiska gäddor med ryssjor eller liknande mängdfångande redskap. Vilket innebär en merkostnad.
Genprover har tagits på de fiskar som satts ut, för att man vid framtida provfisken ska kunna klargöra deras ursprung. Under sommaren kommer man även att snorkla i området, för att studera överlevnaden.
När gäddorna om 2–4 år förhoppningsvis nått fiskbar storlek räknar länsstyrelsen med att komma överens med markägarna i området om begränsningar i fisket.