Ägaren till en fastighet på Sandön kom under sommaren 2014 in med en ansökan om att bygga ett nytt fritidshus på sin tomt. Efter flera turer överklagar nu Försvarsmakten ansökan, med hänsyn till närheten till Korsö skjutfält.
Ett bostadshus finns redan på tomte sedan 40 år tillbaka. 1951 planerade man att öppna en liten kiosk och i detaljplanen för fastigheten ändrades ändamålet från bostad till handel. Någon handel blev det dock aldrig utan huset har, enligt ägaren, använts som fritidsbostad sedan 40 år tillbaka.
Området där huset ligger är utpekat som riksintresse för totalförsvarets militära del sedan 1998. I närheten ligger Korsö skjutfält som enligt Försvarsmakten används regelbundet och kan utsätta sommarstugeområdet för bullerstörningar.
Ägaren önskade nu bygga ett fritidshus på tomten och ändra tillbaka till den ursprungliga detaljplanen från 1945. Men det säger Försvarsmakten nej till. Att området är ett riksintresse innebär att det ska skyddas mot åtgärder som kan försvåra utnyttjandet av området och medföra en risk för begränsningar i villkoren för verksamheten.
– När vi tittar på bevakning av riksintressen kopplat till skjutfält är våra tillstånd avvägda mot hur många boende som är störda av bullret. Tillstånden prövas om med viss regelbundenhet. Ser man då i prövningen att det har tillkommit boende som störs av bullret så kan vi få inskränkningar i verksamheten som gör att vi inte får skjuta alls och det är det som vi såklart vill undvika, säger Julia Axman, handläggare på Försvarsmakten.
Trots att det har legat sommarstugor i området sedan 40-talet och fastigheten redan används som bostadshus, är det en principiell fråga enligt Axman.
– Det vi ser som ett problem är att framförallt att man om man godkänner detaljplanen, permanentar man en byggrätt som inte finns idag. Säger vi okej till den här byggrätten har vi svårt att säga nej till kommande förfrågningar så det har också en viss prejudicerande verkan, säger Julia Axman.
Överklagade ärenden som rör riksintressen för totalförsvarets militära del brukar överlämnas till regeringen av mark-och miljödomstolen, vilket med största sannolikhet kommer att hända nu.