Processen för den som vill få dispens från strandskyddet för att exempelvis bygga en sjönära bastu kan vara lång och komplicerad. För ett år sen rapporterade Skärgården om att handläggningstiden för överprövning hos länsstyrelsen var 1,5 år. Sedan dess har väntetiden snarare blivit längre.
Strandskyddsdispens beviljas sedan 2009 i regel av kommunerna. Samtliga beviljade ärenden ska sedan granskas av länsstyrelserna, som gör en bedömning om ärendet ska överprövas. Förra året gjordes 132 sådana överprövningar av länsstyrelsen i Stockholm, av totalt 846 inkomna ärenden. Väntetiden för de som ansökt om dispensen kan då bli lång, då handläggningstiden hos länsstyrelsen för närvarande cirka ett år och nio månader. Det senaste året med komplett statistik är från 2012. 8 procent av alla ärenden som kommunen beviljade det året har upphävts.
En som fått olika besked i de två instanserna är Lars Avellan. Redan 2013 lämnade han in en ansökan till Värmdö kommun för att bygga en strandnära bastu samt en istegsbrygga för kanot till sitt sommarställe på Skarprunmarn. Första förslaget från kommunens byggkontor, som beredde ärendet, var att godkänna bryggan men inte bastun. Dock fattade bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden hösten 2014 beslutet att godkänna båda. Nu, nära två år senare, har bakslaget kommit ifrån länsstyrelsen – varken brygga eller bastu godkänns.
Lars Avellan är besviken, och menar att formuleringarna i länsstyrelsens svar är egendomliga. Bland annat står att kanotbryggan avslås med motivering att Waxholmsfärjan trafikerar ön, och att behovet av ytterligare brygga därmed är begränsat.
– Det är ganska extremt, att man ska få ett sådant svar efter tre års hantering av ärendet.
Han tror att anledningen framförallt är politisk.
– Det finns tjänstemän som inte helt fullt accepterar det privata ägandet, oavsett vad som står i lagen, menar han.
Fredrik Norrman, strandskyddshandläggare på länsstyrelsen, menar att orsaken till avslag oftast är att man inte funnit att något av de specificerade särskilda skälen för att bevilja dispensen håller, alternativt att ansökan strider mot syftet med strandskyddslagen. Han instämmer i att det är en fråga om bedömningar.
– Det är inte ovanligt att vi kommer fram till andra slutsatser än kommunerna, och därefter kan det bli ytterligare nya besked i högre instanser. Så är det när det är bedömningar som ska göras. Vi brukar dock ligga ganska rätt när man jämför med vad högsta instans slutligen kommer fram till.
Har det blivit svårare att få dispensen godkänd?
– Lagstiftningen skärptes på ett par punkter 2009, men det har gett marginell effekt när det kommer till hur många ärenden som blir beviljade, säger Fredrik Norrman.
– Att däremot ansvaret flyttades till kommunerna och länsstyrelsen ålades att granska alla ärenden, det skärpte upp dispensgivningen ordentligt och det gör att det är färre ärenden som går igenom idag, menar han.
Hur kommer det sig att handläggningstiden fortfarande är så lång, trots att länsstyrelsen redan i fjol skulle få förstärkning?
– Det har gått åt resurser till lära upp de nya handläggarna, så vi har egentligen inte väntat oss någon effekt av den åtgärden ännu. Men till hösten borde vi kunna se att handläggningstiderna förkortas.