
Protesterna mot omorganiseringen av Värmdös ö-skolor fortsätter med full kraft.
– De ska känna pressen, säger runmaröföräldern Nadja Franke som tagit initiativ till ett e-förslag till kommunen.
Den 1 oktober beslutade utbildningsnämnden att lyfta frågan om att lägga ner årskurs 6-9 på Runmarö, Möja och Svartsö upp till kommunfullmäktige. Beslutet kom efter hård kritik från såväl oppositionen som föräldrar och öbor, som menar att en större konsekvensanalys behöver göras för vad påverkan blir på hela skärgården.
När frågan ska beslutas i kommunfullmäktige är ännu oklart, men den har redan debatterats där. På senaste mötet svarade både utbildningsnämndens ordförande Cecilia Lindberg (M) och planutskottets samt skärgårdsrådets ordförande Kristina Lång (C) på frågor från oppositionen.
– Har ni genomfört en utredning som analyserar konsekvenserna för dessa familjer, samt förutsättningarna för en levande och livskraftig skärgård i stort?, undrade Mats Danielsson (S), ledamot i planutskottet.
– Som ordförande i planutskottet är jag ansvarig för det strategiska arbetet kring översiktsplanen och hur vi rent strategiskt arbetar för skärgårdens utveckling. [...] Vad som däremot inte är min uppgift är att säkerställa en likvärdig och kvalitativ skola för alla elever. Den faller på utbildningsnämnden, svarade Kristina Lång, varpå Magnus Danielsson sa att han inte ansåg sig ha fått något svar på frågan men konstaterade att då har ingen sådan utredning gjorts.
Julia Ekedahl-Lotoft (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden ville veta vilket underlag som legat till grund för påståendet att flertalet vårdnadshavare varit positiva till det framlagda förslaget.
– Det var flera vårdnadshavare som lyfte alternativ fyra. Det bör du ha noterat eftersom du var med. Du vet också att kontoret inte registrerade vem eller hur många som tyckte vad under medborgardialogerna. Det framkom tydligt att det fanns konsensus; man var överens om att de yngre eleverna skulle få gå i skola ute på öarna, men flera, dock inte alla, uttryckte med bestämdhet att de inte ville att barnen skulle gå i skola på öarna i de senare årskurserna, svarade Cecilia Lindberg.
Samtidigt fortsätter protesterna från föräldrar, öbor och övriga med oförminskad styrka. Nadja Franke, förälder och boende på Runmarö, tog initiativ till ett e-förslag för att rädda ö-skolorna som i skrivande stund har samlat 541 underskrifter. Gränsen för när ett e-förslag lyfts till kommunfullmäktige går vid 500.
– De ska se att det är en opinion mot det här förslaget, och fortsätter känna pressen. Det här går inte obemärkt förbi. Vi kommer fortsätta kämpa, säger Nadja Franke.
Det är inte enbart runt ö-skolorna som det stormar i Värmdö. En rad beslut kring nedläggningar och ihopslagningar av andra skolor och förskolor i kommunen har väckt kraftig kritik. Därför har nu en förening bildats, “Värmdös samlade föräldrar”. Som ett led i arbetet har ett folkinitiativ startats för att få till stånd en folkomröstning om skolnedläggningarna.
En mindre grupp föräldrar och öbor har även överklagat delar av beslutet som fattades i utbildningsnämnden den 1 oktober till förvaltningsrätten. Bland annat vänder man sig mot att förvaltningen uppdras revidera ärendet inför KF, något man menar strider mot kommunallagen.