
Trafikverket har överklagat mark- och miljödomstolens vattendom gällande ombyggnaden av bryggan i Årsta Havsbad. I förra veckan meddelades prövningstillstånd.
– Jag kan inte säga hur lång tid det här kommer att ta, säger Trafikverkets projektledare apropå det redan kraftigt försenade bygget.
Behovet av en ny brygga vid Årsta havsbad har länge varit skriande och i mars 2009 berättade Skärgården att bryggan äntligen ska byggas om, med dåvarande Vägverket som huvudman. Preliminär byggstart sattes då till hösten 2010. I november 2013 har bygget ännu inte kommit igång – och ingen vågar säga när det kan påbörjas.
Det senaste av alla överklaganden står Trafikverket självt för. Vägverket lades ner 2010 och numera är det Trafikverket som ansvarar för de allmänna bryggorna i skärgården.
– Vi bestämde oss för att överklaga ett av sju villkor i mark- och miljödomstolens vattendom, berättar Trafikverkets projektledare Dragana Mimovic.
Villkoret innebär att man under ombyggnaden måste använda geotextilskärmar, eventuellt kompletterade med bubbelläns. Villkoret har tillkommit efter krav från länsstyrelsen, som på detta sätt vill förhindra att slam och lera sprider sig i vattnet utanför byggområdet.
– Men det kommer bli svårt att bedriva trafik med geotextilskärmar, säger Dragana Mimovic och syftar på det faktum att båttrafiken till och från Utö måste fungera som vanligt under ombyggnaden.
I förra veckan meddelade Mark- och miljööverdomstolen att verket fått prövningstillstånd, viket innebär att man nu måste invänta synpunkter från motparten, innan en ny eventuell huvudförhandling kan äga rum.
– Jag kan inte säga hur lång tid det här kommer att ta, säger Dragana Mimovic som konstaterar att ombyggnaden av Årsta brygga – för att vara ett så pass litet projekt – har varit ett ovanligt långdraget ärende.
Bryggan i Årsta är, sett till antal passagerare, Waxholmsbolagets fjärde största, efter Strömkajen, Vaxholm och Stavsnäs. Merparten av trafiken körs av Utö rederi.
– En såpa utan dess like, suckar rederiets ägare Gustav Myrsten när Skärgården ber om en kommentar till den senaste av de många turerna kring ombyggnaden.
– Men nu verkar det i alla fall som om vi kommer att få en liten väntsal med toalett, säger han och syftar på en överenskommelse mellan landstinget och Haninge kommun som lovat att dela på byggkostnaderna för detta.
– Behovet av en ny och större brygga är mycket stort, inte minst ur säkerhetssynpunkt. Ibland blåser det så att vågorna sköljer upp över bryggan och när det nyligen var stormvarning fick vi flytta båten till Utö, berättar Gustav Myrsten.