
På ett digitalt möte i förra veckan fick ett 60-tal deltagare information om den planerade nationalparken i Nämdöskärgården. Även arbetet med den tillhörande omlandsanalysen och bildandet av ett biosfärområde redovisades för att ge en bild av hur projekten hänger ihop.
Elin Deremar, projektledare från länsstyrelsen, berättade om hur långt arbetet med nationalparksbildningen har kommit. Nu pågår bland annat inventering av naturvärden, förvärv av mark och arbete med att ta fram föreskrifter och skötselplaner. Ett färdigt förslag väntas kunna läggas fram för beslut av regeringen 2025.
Därefter gick projektledare Christian Pleijel igenom den omlandsanalys som drivs av länsstyrelsen i samverkan med Värmdö kommun och som tittar på hur den bebodda delen av Nämdöskärgården kommer påverkas av nationalparken. I den har man bland annat studerat de socioekonomiska flödena i området och de stora svängningarna mellan vinter- och sommarsäsong.
– En viktig slutsats vi dragit är att alla aktörer som arbetar med nationalparken måste samarbeta om det ska bli succé. Idag är det som i historien om de sex blinda männen och elefanten – alla kan känna delar av elefanten, som ett ben eller en snabel, men ingen ser helheten, sa han.
Lotten Hjelm från Nämdö Green Archipelago berättade om förstudien till biosfärområde som föreningen driver och där projekt som skola, besökscentrum, hållbara energilösningar och cirkulär odling ingår.
– Tanken med biosfärområdet är att man ska komma på egna ideer och förverkliga dem. Vi har tagit fasta på samhällsbehoven och de basala funktionerna och utgått från dem.
Under frågestunden efter presentationerna undrade åhörare bland annat om nationalparken kommer vara förenlig med den stora vindkraftsanläggning som just nu planeras anläggas utanför skärgården.
– Vindkraftparken är föremål för en omfattande samrådsprocess där både Naturvårdsverket och länsstyrelsen är inblandade. Vi har efterfrågat från entreprenören att förtydliga hur sikten från nationalparken kan komma att beröras och det ska tas fram en omfattande miljökonsekvensbeskrivning kring bland annat fågelliv och buller. Hittills bedömer vi att påverkan på nationalparken inte kommer att bli så stor, men vi följer utvecklingen, svarade Elin Deremar.
Det frågades också om vilka restriktioner man tänker sig att det kan bli för friluftslivet.
– Där har vi inga riktigt tydliga svar än. Vi tittar på vilka begränsningar som finns idag, vilka som vi bör ta med oss och vilka som kan tas bort. På rak arm kanske det handlar om fågelskyddsområden, vilket redan finns idag. Värden i grunda vikar kan också ha påverkan på båtlivet med begränsningar för hastighet och ankring, men det görs bara där det verkligen behövs.