KRÖNIKA. Frågan om människans påverkan på klimatet är förvisso knappast ny, men börjar bli allt mer akut för var dag som går. Vi befinner oss nu i början av en omställning som jag tror kommer att påverka våra liv på många sätt. Personligen är jag optimist, jag tror att många lösningar kan nås genom framtida teknik. Just nu ser vi stora framsteg kring förnybar energi, bland annat biobränslen. Elmotorer och biodiesel finns på marknaden idag, bland annat inom båtbranschen, något som vi skrivit om tidigare.
Men en omställning handlar inte enbart om att hitta nya lösningar på befintliga problem, utan också att undvika att problem uppstår från början. En del utmaningar vi står inför är onödiga och beror på att många av oss tagit planeten för given. Vi måste börja ifrågasätta vad vi handlar och vad vi slänger. Mer lokalt och hållbart och mindre svinn. Svårare behöver det inte vara.
Ett projekt som Skärgården berättar om i ett kommande nummer av tidningen handlar om vad vi väljer att äta. Samtidigt som populära matfiskar som torsk och öring har det tufft har vi ett överflöd av många andra fiskarter, som exempelvis mört, simpa och braxen, arter som få äter. Att äta dessa fiskar, ibland kallad skräpfisk, är ett smart sätt att ta tillvara på resurser samtidigt som det gynnar miljön. Genom att minska mängden vitfisk gynnar vi rovfiskarna och motverkar övergödningen. Att äta karpfiskar görs redan på många håll, det är inget jättekliv att ta. Det var inte heller ovanligt att man åt dem i Sverige förr i tiden. Jag tror intresset finns och att efterfrågan kan öka. En fisk som mört kan man faktiskt redan idag hitta på restauranger, bland annat Wikströms fisk på Möja har serverat den. Själv är jag lite nyfiken på en anrättning på svartmunnad smörbult.
Ett annat projekt som vi skriver om i dagens tidning där ”skräp” blir till nytta handlar om att göra båtar av plastbitar från havet. Och sådana plastbitar finns det gott om. Bara längs Bohuskusten flyter det varje timme iland skräp motsvarande fem fulla badkar, enligt Håll Sverige rent. Men projektet med återvunna plastbåtar ska nog ses mer som ett sätt att lyfta frågan om våra skräpiga hav, än ett sätt att ta fram nya kommersiella produkter.
Oavsett om vi börjar äta mört eller inte så är det hög tid att fundera över våra konsumtionsvanor och börja ställa krav. Att slänga djur är inte framtid. Plastförpackningar och engångsartiklar är inte framtid. Hela den industrialisering och skövling av naturen som vi vant oss vid måste ersättas med mer hållbara alternativ.