
Den digitala utvecklingen har inneburit ett paradigmskifte för många branscher, och livsmedelsbranschen är en. Obemannade butiker är nu på frammarsch över hela landet, något som ska kunna säkra tillgången till en mataffär även för den som bor i glesbygd.
Den sista butiken ut i Skärgårdens serie om ö-handlare finns inte ännu – men snart.
Snön har smält bort och solen värmer för första gången på länge. Det är vår i luften och snart kommer man kunna börja ana knoppar på träden i den lilla dungen bredvid Tynningö bygdegård, belägen ungefär mitt på ön. Men just dessa träd kanske inte står här så länge till. Här är tanken, om allt går vägen, att det inom bara några månader ska stå en obemannad, dygnet-runt-öppen livsmedelsbutik.
– Det här är ju vårt nav på ön, där många samlas för allt ifrån jympa till julmarknader, säger Lars Röckert, ordförande i byalaget.
Tynningö har haft butik på olika platser på ön genom åren, både året-runt- och sommaröppna. Numera åker dock de flesta av öns cirka 400 bofasta in till fastlandet på Värmdö för att handla hos någon av de stora matkedjorna.
Det var Michael Werner som först fick idén till att öppna en ny matbutik på ön.
– Min fru har en trädgårdsaffär på vår tomt, uppe på norra delen av ön. Den har lärt oss att det finns en stor lojalitet och ett stort intresse bland folk att det ska finnas saker här, säger han.
Han kontaktade Lars Röckert och tillsammans började de spåna. De startade en sida på Facebook, “Tynningö Livs”, som på bara ett dygn fick hundratals följare och positiva reaktioner.
– Det är jätteroligt att det har blivit ett så stort intresse redan, säger Lars Röckert.
De lösa planerna börjar nu ta allt fastare form. Idén är en butik som ligger närmre en fullservicebutik än en kiosk på storleksskalan. Den ska vara obemannad och tillgänglig dygnet runt, året om. Genom en app i telefonen eller liknande ska man kunna låsa upp dörren, scanna varorna själv och betala för sig.
– Exakt hur tekniken kommer funka får vi se. Vi har en tilltänkt partner som vi diskuterar med och ett spår som vi kör på nu, men är öppna för alla sorters lösningar, säger Lars Röckert.
Och att de kör, det är de eniga om. Om byggslovsprocessen inte försenas så är ambitionen att kunna öppna redan till sommaren.
– Det är ganska snabba ryck, och det är inte hundra procent säkert att det är genomförbart. Man vill ju helst öppna när säsongen drar igång så man får ett stort kundunderlag direkt. Går inte det så öppnar vi så fort vi bara kan även om det blir i september, säger Lars Röckert.
Är ni beredda på anstormningen när det kommer 2000 sommargäster till ön?
– Haha! Det är i så fall ett positivt problem, skrattar Lars Röckert.
Obemannade butiker är på frammarsch i glesbygden. Kedjan Lifvs startade 2019 och har idag ett tjugotal små butiksmoduler på glesbygdsorter runt om i landet. Planen är att inom några år ha utökat till minst 300. Företaget Auto-Mat har ett liknande koncept, där man som befintlig livsmedelshandlare kan bli franchisetagare för en obemannad minibutik. Även ICA och Coop har nu gett sig in på marknaden och utvecklat egna personallösa småbutikskoncept.
Ännu har dock inte trenden fått något fäste i skärgården, annat än i liten skala med bland annat minibutiken Moby Mart som lanserades på Värmdö i fjol.
– Jag tycker att det borde vara en kö av leverantörer som vill göra något här! Det är ju glesbygd två mil från storstan, säger Michael Werner.
Förutom livsmedel i ett standardsortiment tänker sig Michael Werner och Lars Röckert att även lokala producenter ska kunna sälja varor i butiken.
– Kanske kan vi erbjuda matlådor för att attrahera öns hantverkare. På sikt kanske erbjuda hemkörning och e-handel för öarna runtomkring. Kanske cykeluthyrning...
Det råder ingen brist på vidareutvecklingsidéer. Samtidigt vill Michael Werner och Lars Röckert vara lyhörda redan från början för vad öborna själva efterfrågar.
– Det gäller att skapa en kundlojalitet så att det blir en kontinuerlig ruljans och inte bara under juni-augusti. Det bygger på att vi har rätt varor och en dialog med ö-borna, säger Lars Röckert.
De tror inte att butiken helt kommer ersätta handlingen vid de större matbutikerna på fastlandet och sortimentet kommer givetvis vara mindre, men förhoppningen är att många ska välja Tynningö Livs i första hand.
– Det ska vara möjligt att inte behöva lämna ön, man ska kunna klara sig på det som finns här. Sedan kanske vi inte kommer ha fem sorters senap och pasta, utan bara en. Men det kommer finnas färskt och fryst, säger Lars Röckert.
Den största svårigheten, tror de, kommer att vara att få logistiken och flödet av varor ut till ön att fungera.
– De som vanligtvis kör ut varutransporter bokar ju aldrig tider, de kommer när de kommer. Nu måste de passa en färja, säger Michael Werner.
En tänkbar lösning skulle kunna vara att varorna lämnas i en kylcontainer på fastlandssidan, där de själva skulle kunna hämta upp dem.
En annan farhåga är att många äldre kanske inte helt hängt med på digitaliseringståget.
Kommer alla kunna klara av den nya tekniken, med självscanning och swishbetalning?
– Vi får hitta sätt att hjälpa dem. Man får inte blunda för att det här kan vara problem för vissa, även om jag tror att de flesta här på ön klarar det, säger Lars Röckert.
Vad tror ni den här butiken kommer betyda för Tynningö?
– Jättemycket. Dels för samhörigheten på ön, men också för att det är en möjlighet att minska sitt klimat- och miljöavtryck när alla inte behöver sätta sig i bil två timmar för att handla mjölk. Hit kan man gå eller cykla. Ett litet, men ändock ett bidrag, säger Lars Röckert.
– Jag tror också att det blir ett tillfälle för folk att lära känna varandra, att mötas ännu mer. Här vid bygdegården träffas ju många, men nu kanske även de som vanligtvis inte är här kommer, fyller Michael Werner i.
Lars Röckert instämmer:
– Folk kommer tycka att det är roligare att bo här!
Fakta/Obemannade livsmedelsbutiker
Det finns ett antal aktörer som nu satsar på personallösa butiker – allt ifrån de stora kedjorna till mindre entreprenörer. Här är ett urval.
Lifvs
Startade 2019 och finns idag på ett tjugotal orter i Sverige, däribland Eket i Örkeljunga, Ulleråker i Uppsala, Utmeland i Mora och Vena i Hultsfred. Har som plan att expandera till 200-300 butiker under kommande år, gärna i kluster på mindre orter.
Auto-Mat
Har ett tiotal butiker i bland annat Linköping, Gislaved, Halmstad och Öland. Erbjuder lanthandlare att bli franchisetagare för en egen obemannad butik.
Coop
Coops första obemannade butik, Coop Mini, öppnade i januari i år på Sätrahöjden i Gävle. Pilotbutiken är på 30 kvadratmeter och erbjuder cirka 400 olika torra, frysta och kylda varor. Man tar sig in i butiken, skannar varor och betalar med Coops nya betallösning Scan & Pay. Coop Mitt planerar för att öppna två obemannade pilotbutiker i Gävleområdet under året.
ICA
ICA Nära i värmländska Sillerud blev den första obemannade ICA-butiken 2019. Den startade som hybridbutik, med personal på plats under ordinarie öppettider och därutöver öppet för kunder som kan identifiera sig med bank-id.
Moby Mart
Obemannad minibutik på hjul som lanserades vid Grisslinge på Värmdö i december 2019. Grundarna Hannah och Tomas Mazetti och Bo Wu har själva utvecklat tekniken och byggt hårdvaran till butiken, där du öppnar och betalar med ditt vanliga bankkort eller swish.