För att friköp av arrendemark på Landsort ska bli möjlig krävs ändring i öns detaljplan. Nynäshamns kommun, som dragit frågan i långbänk i tolv år, är nu redo att gå från ord till handling.
– Under hösten ska det definitivt kunna göras, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.
Detaljplanen för Landsort förbjuder avstyckning av den statliga mark som öborna arrenderar. Redan 2011 begärde öns arrendatorförening att ändringar ska göras i planen så att friköp av marken blir möjlig men processen har sedan dess sinkats av kommunen. Så sent som i början av 2023 slutade kommunens dåvarande projektledare och ersattes med en extern konsult. Denne meddelade i april att hela processen måste göras om vilket kan ta ytterligare fyra år.
Nu sätter Nynäshamns kommunalråd Marcus Svinhufvud (M) ner foten. I helgen närvarade han vid föreningens årsmöte och lovade där att ett beslut snarast ska fattas.
– Tanken är att vi så snabbt som möjligt ska göra ändringar i detaljplanen så att det möjliggör friköp, säger Marcus Svinhufvud och fortsätter:
– Under hösten ska det definitivt kunna göras. För mig är det här en högprioriterad fråga. Vi vill inte se den här långbänken dras vidare.
Marcus Svinhufvud påpekar samtidigt att även om den ändrade detaljplanen möjliggör friköp är det upp till markägaren Statens fastighetsverk, SFV, om det sedan kommer att ske.
– Hur Fastighetsverket ställer sig till det vet vi inte, säger han.
Planprocessen har genom åren bland annat försenats av att Nynäshamns kommun krävt att en rad olika utredningar och konsekvensanalyser ska göras. I projektet ”Agenda Landsort” förde kommunen omfattande diskussioner om friköpsfrågan med SFV. Kommunen har också begärt att nya ansökningar om detaljplaneändring ska lämnas in. Processen har även försenats av långsam handläggning, personalkonflikter och turbulens på kommunkontoret.
Helgens besked från Marcus Svinhufvud välkomnas av arrendatorföreningen men den anser att det är skandal att det tagit så lång tid att få frågan avgjord. Föreningen menar att den utdragna processen bidragit till att öbornas boende blivit dyrare och osäkrare. Sedan år 2000, då den nu gällande detaljplanen togs i bruk, har öbornas arrenden blivit cirka tio gånger högre vilket motsvarar en ökning med 900 procent. Nu vill FSV höja arrendena med upp till 500 procent ytterligare vilket Skärgården tidigare rapporterat.