
Boule har länge varit känt som en gubbsport. Nu sker en föryngring inom sporten. Detta menar bouleintresserade Svartlögabon Fanny Hölcke.
– Det har varit lite gubbigt, men jag tycker mig se att fler unga spelar boule nu.
År 1995 fick hennes pappa, Fredrik Hölcke, två barn att ta hand om. I januari föddes Fanny Hölcke och drygt ett halvår senare var Svartlögas första bouleturnering någonsin ett faktum. Sedan dess har Fredrik Hölcke anordnat bouletävlingen varje sommar, de senaste åren ihop med Calle Mobach. Ifjol var det till slut dags för dem att lämna över arrangemanget.
– Pappa ville föra vidare ansvaret till nästa generation. Han kände att han hade gjort sitt, säger Fanny Hölcke.
Sedan förra sommaren är det hon och fem andra, bland annat systrarna Lovisa Hölcke och Josefine Russo, som arrangerar boulen. Att fler är med och ansvarar nu är ingen slump. Förhoppningen är att detta ska öka bouleintresset på ön ytterligare. De nya arrangörerna planerar dessutom att sätta upp lappar på närliggande öar.
– Alla får spela, från alla öar, menar Fanny Hölcke.
Hon är förväntansfull inför årets bouleturnering. Den sker om drygt en månad, lördag 30 juli, sannolikt utan covidrestriktioner.
– Det kanske blir rekord i antal deltagare i år! 70 pers vill jag ha.
Förra året kom det 60 deltagare. Då sken solen, vilket Fanny Hölcke menar är en avgörande faktor för hur många som kommer.
– Pappa har berättat om ett av de första åren, då det var dåligt väder och folk stod med regnjackor. Då kom bara tio pers. Men vi har haft tur med vädret senaste gångerna.
Såväl nybörjare som rutinerade spelare brukar delta i turneringen. Fanny Hölcke understryker att alla är välkomna, oavsett hur bra de är. Faktum är att det finns en viss stjärnglans i Svartlögaboulen. Exempelvis har tidigare landslagsspelarna Åke Löwbeer och Jona Näs deltagit i turneringen. Själv har Fanny Hölcke varit med flera gånger, med blandade resultat. Hon vann finalen förra året och vill försvara titeln i år.
– Det är mycket taktik i boule. Sedan måste man ju fullfölja taktiken, genom att kasta bra!
Att organisera boulemästerskapet innebär mycket fixande, konstaterar hon.
– Man ska arrangera inför, sätta datum, ge ut information så folk vet när de ska komma, sätta upp lappar. Sen ska informationen även ut digitalt i Facebook-gruppen.
Efter själva turneringen brukar det bli bar vid Gamla affären i byn. Där serverar Mattias Karlsson och Eva-Lott Eklund drycker och tilltugg medan Gert Fylking delar ut priser till bouletävlingens vinnare. Det brukar även bli livemusik från Fredrik Hölcke och hans band ”The Boulettes”. Deras tragikomiska ballad ”Ensam gå” har under åren etablerat sig som en allsångsklassiker internt på ön. Hur och var årets prisceremoni ska ske är ännu inte helt bestämt.
– Det finns väldigt många musikintresserade och talangfulla människor på Svartlöga. Det blir till att fråga runt lite. Sen behöver det inte vara exakt som tidigare år, utan det kanske blir quiz, säger Fanny Hölcke.
Bouledagen inleds med ett gruppspel på morgonkvisten. Deltagarna spelar då tre matcher. Inför varje match lottas nya lag fram med hjälp av en kortlek. Matcherna spelas, enligt sportens regler, till 13. Däremot finns en ny regel på Svartlöga i år; matcherna går på tid och slutar ungefär 45 minuter efter de börjat. När pipan ljuder får pågående rundor spelas klart.
– Ingen ska veta exakt när matchen slutar. Man ska inte kunna ”maska” till sig en seger, förklarar Fanny Hölcke.
De tolv bästa spelarna går vidare till semifinal. Där rangordnas de utifrån antal poäng i gruppspelet. I ena semifinalen möts sedan de två lagen med bäst respektive sämst poängskörd och i den andra möts de med ”mellanbra” poängsamling. Efter semifinalerna väntar en bronsmatch som går till sju, innan turneringen avslutas med en rafflande final som ofta lockar man ur huse.
FAKTA / 27-åring med boulesinne
Namn: Fanny Hölcke
Född: 1995
Bor: på Södermalm
Sysselsättning: studerar till biomedicinsk analytiker på Karolinska Institutet
Ambition: bli embryolog
Text: Jim Smith Renström