
Statens arbete med framtidens fiske och vattenbruk prioriteras nu ner på grund av resursbrist hos myndigheterna. Delarna kopplade till fritidsfiske och fisketurism slopas i princip helt.
2019 fick Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i gemensamt uppdrag av regeringen att ta fram en nationell strategi och handlingsplan för hur svenskt yrkesfiske, fritidsfiske och vattenbruk ska utvecklas fram till 2026. Sedan dess har arbetet med handlingsplanerna löpt på.
Men nu tvingas man skära ner kraftigt i arbetet. Anledningen är resursbrist hos både HaV och Jordbruksverket.
– Det är fördyrade kostnader för allt från lokaler till pensionsavsättningar, och så har vi fått minskade förvaltningsanslag. Vi har varit tvingade till anställningsstopp och stora neddragningar av personalstyrkan, säger Mats Svensson, chef för avdelningen för havsförvaltning på HaV. Han fortsätter:
– Då blir det de uppdrag som inte är direkt knutna till vårt myndighetsutövande i form av fiskelicenser, tillstånd och föreskrifter, som får stryka på foten. Det blir framtidens fiske som vi pausar, tills vi eventuellt får mer medel. Vi har ju fått mer anslag, men det har vi fått till vattenförvaltning och fiskerikontroll och cybersäkerhet, inte till fiskförvaltning.
De arbetsgrupper som jobbat med detta kommer nu att användas som referensgrupper till exempelvis föreskriftsförändringar eller remissvar.
– Vi hoppas på det sättet att de kommer att vara kvar.
Mats Svensson säger att han egentligen är positiv till att fortsätta arbetet.
– Vi hade en bra halvtidsutvärdering, så vi hade gärna fortsatt om vi hade haft resurser.
HaV kommer nu att släppa alla tre delar i strategin och handlingsplanerna. Jordbruksverket kommer att prioritera ner delarna om fritidsfiske och fisketurism, men fortsätter arbetet som gäller yrkesfiske och vattenbruk.
Exempel på åtgärder inom fritidsfiske som finns med i handlingsplanen är kompensationsutsättning av lax och öring och digital insamling av fritidsfiskedata.
Sportfiskarna ser med oro på beskedet.
– Det är mycket anmärkningsvärt att staten väljer att avsluta främjandearbetet för den del av fiskenäringen som har överlägset flest utövare, omsätter mest pengar, har störst samhällsekonomisk betydelse och en tydlig inriktning på ett långsiktigt hållbart nyttjande av naturresursen, kommenterar generalsekreterare Sten Frohm.